Download Model question papers & previous years question papers

Posted Date: 06 Jun 2008      Posted By:: anil kamani    Member Level: Silver  Points: 5 (Rs. 1)

2007 MBA - Quantitive aptitude Question paper



Course:   University/board:





Quantitive aptitude



Problems
Q-1 If a radio is purchased for Rs 490 & sold for Rs 465.50 , Find the loss percent .
(a) 5% (b) 6%
(c) 7% (d) 8%
Q-2 A person incurs 5% loss by selling a watch for Rs 1140 . At what price should the watch be sold to earn 5% profit ?
(a) 1260 (b) 1253
(c) 1254 (d) 1255
Q-3 The C.P of 21 articles is equal to S.P of 18 articles . Find the gain or loss percent .
(a) 4.17 % (b) 6 (
(c) 5 ( (d) none of these
Q-4 Rahul purchased a pressure cooker at 9/10 th of its selling price & sold it at 8% more than its S.P . Find her gain percent .
(a) 20 % (b) 30 %
(c) 40 % (d) none of these
Q-5 A dealer sold three fourth of his article at a gain of 20 % & remaining at cost price . Find the gain earned by him in the whole transaction .
(a) 15 % (b) 20 %
(c) 30 % (d) none of these
Q-6 If books bought at prices ranging from Rs 200 to Rs 300 are sold at prices ranging from Rs 300 to Rs 425 , what is the greatest possible profit that might be made in the selling eight books ?
(a) 400 (b) 600
(c) cannot determine (d) none of these
Q-7 A shopkeeper purchased 70 kg of potatoes for Rs 420 & sold the whole lot at the rate of Rs 6.50 per kg . What will be the gain percent ?
(a) 25 / 6 % (b) 25 / 4 %
(c) 25 / 3 % (d) 20 %
Q-8 A sells an article which costs Rs 400 to B at a profit of 20 % , B then sells it to C , making a profit of 10 % on the price he paid to A . How much does C pay B ?
(a) 472 (b) 476
(c) 528 (d) 532
Q-9 When a plot is sold for Rs 18700 , the owner losses 15 % . At what price must the plot be sold in order to gain 15 % ?
(a) 21000 (b) 22500
(c) 25300 (d) 25800
Q-10 A shopkeeper sells one transistor for Rs 840 at a gain of 20 % & another for Rs 960 at a loss of 4 % . His total gain or loss percent is
(a) 100/17 % loss (b) 100/17 % gain
(c) 20/3 % (d) none of these
Q-11 If a loss is 1/3 of S.P , the loss percentage is
(a) 50 / 3 % (b) 20 %
(c) 25 % (d) 100 / 3 %
Q-12 On an order of 5 dozen boxes of a consumer product , a retailer receives an extra dozen free . This is equivalent to allowing him a discount of
(a) 15 % (b) 97 / 6 %
(c) 50/3 % (d) 20 %
Q-13 If on selling 12 notebooks , a seller makes a profit equal to the selling price of 4 notebooks , what is his percent profit ?
(a) 50 / 3 (b) 25
(c) 50 (d) Data inadequate
Q-14 A man buys egg at 2 for Rs 1 & an equal number at 3 for Rs 2 & sell the whole at 5 for Rs 3 . His Gain or loss percent is
(a) 16 / 7 % loss (b) 27 / 7 % gain
(c) 23/7 % loss (d) 20/7 % gain
Q-15 By selling lemons for Rs 40 , a man losses 20 % . How many should he sell for Rs 24 to gain 20 % in the transaction ?
(a) 16 (b) 18
(c) 20 (d) 22
Q-16 A shopkeeper professes to sell his goods at cost price but uses a weight of 800 gm instead of 1 kg . Thus he makes a profit of ?
(a) 20 % (b) 50 / 3 %
(c) 25 % (d) none of these
Q-17 A grocer sells price at a profit of 10 % & & uses weight which are 20 % less than the market weight , The total gain earned by him will be ?
(a) 30 % (b) 35 %
(c) 37.5 % (d) none of these

Q-18 If 5% more is gained by selling an article for Rs 350 than by selling it for 340 , the cost of the article is ?
(a) 50 (b) 160
(c) 200 (d) 225
Q-19 A shopkeeper sell an article at a loss of 25 / 2 % . Had he sold for Rs 51.80 more , he would have earned a profit of 6 % . The cost price of the article is ?
(a) 280 (b) 300
(c) 380 (d) 400
Q-20 A man sells two commodities for 4000 each , neither losing nor gaining in the deal . If he sold one commodity at a gain of 25 % , the other commodity is sold at a loss of ?
(a) 50 / 3 % (b) 164 / 9 %
(c) 25 % (d) none of these
Q-21 A man purchase sugar worth Rs 400 . He sold ¾ th a loss of 10 % & the remainder at the gain of 10 % , On the whole he gets ?
(a) a loss of 5 % (b) a gain of 11 /2 %
(c) a loss of 96 / 19 % (d) a loss of 100 / 19 %
Q-22 A tradesman marked his goods 30% above the C.P . If he allow a discount of 25 /4 % , then his gain % is ?
(a) 175 / 11 % (b) 22 %
(c) 95 / 4 % (d) none of these
Q-23 The price of an article is raised by 30 % & then two successive discounts of 10% each are allowed . . At the end the price of the article is
(a) decreased by 5.3 % (b) increased by 3 %
(c) increased by 5.3 % (d) increased by 10 %
Q-24 The cost price of a n article is 64 % of the market price . Calculate the gain % after allowing a discount of 12 % ?
(a) 37.5 % (b) 48 %
(c) 50.5 % (d) 52 %
Q-25 A product when sold with 10% rebate on the listed price gave a profit of Rs 70 . What was its cost price ?
(a) 200 (b) 350
(c) 700 (d) can not determine

Answer
1(a) , 2(a) , 3(a) , 4 (a) , 5(a) , 6(d) , 7 (c) , 8 (c) , 9 (c) , 10 (b) , 11 ( c ) , 12 (c) , 13 (c) , 14 (d) , 15 (b) 16 (c) 17 (c) 18 (c) 19 (a) 20 (a) 21 (a) 22 (a) 23 (c) 24 (a) 25 (d) .
Explanation
Q-1 C.P = Rs 490 , S.P = Rs 465.50
Loss = Rs ( 490 – 465.50 ) = 24.50
Loss % = ( 24.50 / 490 ( 100 ) % = 5 %
Q-2 Let the new S.P be Rs x. then , ( 100 – loss % ) : ( 1st S.P ) = ( 100 + gain % ) : ( 2nd S.P )
( 100 – 5 / 1140 ) = ( 100 + 5 / x ) , x = 1260 , then new S.P = 1260
Q-3 Let C.P of each article be Rs 1 , then C.P of 18 articles = Rs 18
S.P of 18 articles = Rs 21
Gain % = ( 3/18 ( 100 ) % = 50/3 %
Q-4 Let the S.P be Rs x . Then C.P = 9x / 10 , Receipt = 108 % of x = 27x / 25
Gain = ( 27x / 25 – 9x/10 ) = 18x / 100
Gain % = ( 18x / 100 ( 10 / 9x ( 100 ) % = 20 %
Q-5 Let the C.P of whole be Rs x
C.P of ¾ th = 3x / 4, C.P of ¼ th = Rs x / 4
Total S.P = [ ( 120 % of 3x / 4 ) + x/4 ] = 23x /20
Gain = ( 23x /20 – x ) 3x / 20
Gain % = ( 3x /20 ( 1 / x ( 100 ) % = 15 %
Q-6 Last C.P = 200 ( 8 = 1600 , Greatest S.P = 425 ( 8 = 3400
Required profit = 3400 – 1600 = 1800
Q-7 C.P of 1 Kg = ( 420 / 70 ) = Rs 6 S.P of 1 kg = 6.50
Gain % = ( 0.50/6 ( 100 ) % = 25 / 3 %
Q-8 C.P for B = 120 % of 400 = 120 /100 ( 400 = 480
C.P for C = 110 % of Rs 480 = ( 110 / 100 ( 480 ) = 528
Q-9 85 : 18700 = 115 : x , x = 25300 , therefore S.P per kg = 25300
Q-10 C.P of one transistor = ( 100 / 120 ( 840 ) = 700
C.P of second transistor = ( 100 / 96 ( 960 ) = 1000
So , total C.P = 700 + 1000 = 1700
Total S.P = 840 + 960 = 1800
Gain % = ( 100 / 1700 ( 100 )% = 100 /17 %
Q-11 Let S.P = Rs x . Then, Loss = Rs x/3 C.P = ( x + x / 3) = 4x / 3
Loss % = ( x / 3 ( 3/4x ( 100 ) % = 25 %
Q-12 clearly the retailer gets 1 dozen out of 6 dozens free .
Equivalent discount = ( 1/6 ( 100 ) % = 50 / 3 %
Q-13 ( S.P of 12 notebooks ) – ( C.P of 12 notebooks ) = ( S.P of 4 notebooks )
C.P of 12 notebooks = S.P of 8 notebooks
Let C.P of each notebooks be Rs 1
Then C.P of 8 note books = 8 , S.P of 8 notebooks = 12
Gain % = ( 4/8 ( 100 ) % = 50 %
Q-14 Suppose he buys 6 eggs of each kind .
C.P of 12 eggs = ( ½ ( 6 + 2/3 ( 6 ) = Rs 7 S.P of 12 eggs = ( 3/5 ( 12 ) = 7.20
Gain = ( 0.20 / 7 ( 100 ) % = 20 / 7 %
Q-15 Let S.P of 45 lemons be Rs x , then 80 : 40 = 120 : x , x = 60
For Rs 60 , lemon sold = 45 . For Rs , lemon sold = ( 45/60 ( 24 ) = 18
Q-16 Profit % = ( 200 / 800 × 100 ) % = 25 %
Q-17 Let a packet of rice marked 1 kg .
Its actual weight is 80 % of 1000 gm = 800 gm
Let C.P of each gm be Rs 1 , Then C.P of this Packet = 800 gm
S.P of this Packet = 110 % of C.P of 1 kg = ( 110 / 100 × 1000 ) = 1100
Therefore gain % = ( 300 / 800 × 100 ) % = 37.5 %
Q-18` Let C.P be Rs x . Then , 5% of x = ( 350 – 340 ) = 10 , x = 200
Q-19 Let C.P be Rs x . Then ( 106 % of x ) – ( 177/2 % of x = 51.80 ) , x = 280
Q-20 Total S.P = 8000 , Total C.P = 8000
S.P of first commodity = 4000 . Gain on it = 25 %
C.P of first commodity = ( 100 /125 × 4000 ) = 3200
C.P of second commodity = ( 8000 - 3200) = 4800
S.P of second commodity = 4000
Loss on second commodity = ( 800 /4800 × 100 ) % = 50 /3 %
Q-21 C.P of ¾ th = ( ¾ × 100 ) = 300 , C.P of ¼ th = 100
Total S.P = ( 90 % of 300 + 110 % of 100 ) = 380
Loss = ( 20 /400 × 100 ) % = 5 %
Q-22 Let C.P be Rs 100 . Then Marked price = 130
S.P = ( 100 – 25/4 ) % of 130 = 121.875
Profit % = ( 121.875 – 100 ) = 21.875 % = 175 /8 %
Q-23 Let the original price be Rs 100 . Then Marked Price = 130
Final Price = 90% of 90 % of 130 = 105.30
Increase in price = ( 105.30 – 100 ) % 5.3 %
Q-24 Let Marked price = 100 , Then , C.P = 64 , S.P = 88
Gain % = ( 24 / 64 × 100 ) % = 37.5 %
Q-25 Here we not to given the marked price , So the cost price cannot be determined .












Return to question paper search

Next Question Paper: IGNOU MEG9 Australian Literature December 2006

Previous Question Paper: IGNOU MEG11 American Novel June 2005

Related Question Papers:


  • MBA -Profit and loss


  • MBA - stocks and share test


  • MBA - stocks and share test


  • MBA - Progression test


  • MBA - Sets test


  • Categories


    Submit Previous Years University Question Papers and make money from adsense revenue sharing program

    Are you preparing for a university examination? Download model question papers and practise before you write the exam.


    Complete the action items below to enter to win an iPad Mini from India Study Channel! in India Study Channel - Locker on LockerDome
    Awards & Gifts
    Active Members
    TodayLast 7 Daysmore...

     
    ISC Technologies, Kochi - India. © All Rights Reserved.