Download Model question papers & previous years question papers

Posted Date: 19 Jan 2017      Posted By:: gsadhiks    Member Level: Gold  Points: 3 (Rs. 2)

2013 Class III Olympiad Question paper



Course:   University/board:

This question gives you practice paper of olympiad for third standard children who are appearing olympiad exam from your school or privately. This the maths paper for practice. Olympiad is a private exam for children. They can choose the subjects which they like and appear for the exam. They will get a certificate and up to national level they can win. This is a sample paper of maths subjects mainly for class three children.



[YOU CAN DOWNLOAD THE Pdf FILE IF REQUIRED]
Solved Papers


IMO – 2012 3
1. The missing numbers in the banners
are______?
A. 12,20 B. 16,18
C. 20,17 D. 18,16
2. A baseball is shown here.
Which of the following shows 3/5th
baseballs of the total balls?
A.
B.
C.
D.
3. The number of possible combinations
formed by 3 boys and 3 girls is ______?
A. 12 B. 3
C. 9 D. 6
4. Flipping the given image over the
dotted line gives ________
A.
B.
C.
D.
5. Which item is 5th from the last?
A. B.
C. D.
6. Rohit strikes a pool ball. The given
picture shows the path of the ball.
How many times does the ball hit the
table sides before landing in a pocket?
A. 7 B. 5
C. 4 D. 6
Multiple Choice Questions
IMO – 2012
4 International Mathematics Olympiad – Class 3
C. D.
11. Fraction of the shaded parts of the
given figure is _______.
A. 1/8 B. 7/8
C. 5/8 D. 3/8
12. Study the given clocks carefully.
Duration of Nidhi's Piano lesson is
_____.
A. 45 min B. 1hr 40 min
C. 1 hr 25 min D. 3 hr 55 min
13. Seven Thousand Nine Hundred and
Eighty Nine stands for ______.
A. B.
C. D.
7. The product of the smallest one digit
number with the sum of the greatest
and second greatest number in the
given box is _____?
4 6 8 2 7
7 3 4 1 0
6 9 4 3 2
5 5 7 7 2
6 7 8 9 2
A. 0 B. 1
C. 2 D. 17
8. Number of corners 3 squares and 4
triangles have is ______?
A. 23 B. 24
C. 20 D. 18
9. Number of different ways Ravi can
choose to from Home to School is
______?
A. 4 B. 3
C. 5 D. 6
10. In which of the following figures the
given figure X is embedded?
A. B.
Piano lesson starts Piano lesson ends
IMO – 2012 5
Direction (14-15) : The bar graph shows the
amount of money Latika spent in 5 months.
14. Latika spent the least in the month of
__________
A. January B. March
C. April D. May
15. She spent the same amount in
______________ and _______________.
A. February, March
B. January, April
C. January, May
D. April, May
16. Parth has ` 1000 with him. Which of
the following two things can he buy?
following two things can he buy?
A. Trouser and T-shirt
B. Racket and T-shirt
C. Trouser and a pair of shoes
D. A pair of shoes and racket
17. What number does stand for?
A. 107 B. 600
C. 486 D. 386
18. Mohit planted trees at equal distance
along one side of a straight road. The
distance between the first tree and the
second tree is 8 m. What is the distance
between the first tree and the last tree?
A. 13 m B. 40 m
C. 20 m D. 32 m
19. The product of two numbers is 2979.
If one of the numbers is 9, then the
difference between the two numbers is
______?
A. 322 B. 340
C. 349 D. 331
20. Which one of the following options
best represents the model shown in the
banner?
6 International Mathematics Olympiad – Class 3
A. 9 + 7 =
B. 9 X 7 =
C. 63 + 9 =
D. 63 X 9 =
21. The value of 99 + 88 – 77 + 66 – 55
+44 – 33 +22 –11 +0+(11 × 5) is
______.
A. 112 B. 120
C. 198 D. 124
22. The missing number is ______.
A. 6 B. 7
C. 5 D. 3
23. Sandhya cycled from Tree B to Tree C.
She then cycled from Tree C to Tree A.
How far did she cycled altogether?
A. 903 m B. 785 m
C. 1020 m D. 641 m
24. Which of these has the largest value?
A. 2 times of (5× 5) B. Half of 180
C. 12 × 13 D. 1/4 of 920
25. There are 4092 people in a town.
Which of these is the number of people
in the town?
A. Four and Ninety Two
B. Four Hundred Ninety Two
C. Four Thousand Ninety Two
D. Four Thousand, Nine Hundred Two
26. For every Birthday, Sahil's parents put
as many money in rupees in a piggy
bank as his age in years. There are `55
total in the piggy bank. How old is he?
A. 15 years old B. 12 years old
C. 14 years old D. 10 years old
27. Snail P travels 533 m per day. Snail
Q travels 700 m per day. How much
meters less would Snail P travel than
Snail Q in a week?
A. 1169 m B. 1233 m
C. 533 m D. 167 m
28. Sachin hits 12 fours and 6 sixes. If he
scored a total of 103 runs, how much
runs does he score by running between
the wickets?
A. 21 B. 19
C. 84 D. 31
29. Jenny started doing her homework
at 7:50 pm. She took 20 minutes to
complete her Science homework
and 45 minutes to complete her
Mathematics homework. At what time
does she complete all her homework?
A. 8:50 p.m B. 9:05 p.m
C. 8:55 p.m D. 8:45 p.m
30. Anjali's present age is 9 years. Her
brother was born when she was 5 years
old. What is her brother's age now?
A. 3 B. 2
C. 4 D. 5
31. A pizza was cut into 8 equal pieces.
Anil ate 3 pieces. What fraction of the
pizza is left with him?
A. 3/8 B. 4/8
C. 5/8 D. 3/4
Tree A
262 m 379 m
Tree B Tree C
IMO – 2012 7
32. Geeta bought 9 packets of sweets. Each
packet contains 124 sweets. She then
repacked the sweets equally into 4
packets. How many sweets did she put
into each of the 4 packets?
A. 9 B. 248
C. 1116 D. 279
33. Priya has a bottle with capacity of 726
ml. She poured 9 such bottles of water
into an empty water tank. However,
1534 ml of water overflowed from the
water tank. What is the capacity of the
water tank?
A. 6534 ml B. 1534 ml
C. 5000 ml D. 6000 ml
34. Megha's left arm is 38 cm long. Sapna's
left arm is 15 cm longer than Megha's.
What is the total length of their arms?
A. 58 cm B. 81 cm
C. 101 cm D. 91cm
35. Mr. Nihal has a large piece of land as
shown. He divided the land into four
parts, as shown by two lines. Which of
the marked parts is the largest?
A. R B. P
C. S D. Q
Answer Key
1. C 2. A 3. C 4. C 5. B 6. D 7. A 8. B
9. C 10. A 11. C 12. C 13. A 14. C 15. C 16. B
17. C 18. D 19. A 20. B 21. C 22. C 23. C 24. D
25. C 26. D 27. A 28. B 29. C 30. C 31. C 32. D
33. C 34. D 35. B
8 International Mathematics Olympiad – Class 3
1. If 'Monkey' is called 'Fish', 'Fish' is
called 'Snake' , 'Snake' is called 'Lion',
then banana is eaten by ____________
A. Monkey B. Fish
C. Snake D. Lion
2. If Apple A and Apple F interchange their
positions, then Apple ____________ is
fourth from right end.
A. P B. G
C. F D. L
3. There is certain relationship between
pair of figures on either side of : :.
Identify it and find the missing one.
A. B.
C. D.
4. Which of the following will complete
figure given below?
A. B.
C. D.
5. Which of the following letter is NOT
embedded in the figure given?
A. P B. L
C. X D. S
6. How many two-digit numbers between
10 to 40 have the digits at ten's place
smaller than that of one's place?
A. 19 B. 20
C. 21 D. 22
Multiple Choice Questions
IMO – 2013
IMO – 2013 9
7. Which of the following figures will
complete the given pattern?
A. B.
C. D.
8. Select the odd one out.
A. B.
C. D.
9. The given figure is made up of
_____________ straight lines.
A. 18 B. 26
C. 25 D. 21
10. Mr. Kapoor needs to drive to Model
town via Down town to meet Mr.
Verma. Below show the routes he can
take.
How many different ways are there that Mr.
Kapoor can go?
A. 12 B. 15
C. 10 D. 8
11. What fraction of figure is shaded?
A. 1/2 B. 3/8
C. 5/7 D. 5/8
12. What is the weight of a ball?
A. 4 kg B. 3 kg
C. 2 kg D. 1 kg
13. The missing number is ______________.
1242 ÷ 3 = ? ÷ 8
A. 3213 B. 3312
C. 4132 D. 1292
14. The graph shows that the number of
each type of products that Mohit sold
in a day. If each product was sold for
?
Mr. Kapoor's Car
Model Town
Down
Town
10 International Mathematics Olympiad – Class 3
` 20, how much money did he collect
together?
A. ` 1400 B. ` 2100
C. ` 2800 D. ` 3500
15. A movie lasted for 1 hours 45 minutes.
The movie ended at 22:25. When did
the movie started?
A. 20:35 B. 20:40
C. 20:45 D. 20:50
16. Which of the following squares should
be shaded that AB becomes line of
symmetry?
A. P B. Q
C. R D. S
17. Tanmay spend the amount of money
shown below :
If Tanmay has ` 1000 in the beginning, how
much money is left with him?
A. ` 341 B. ` 245
C. ` 159 D. ` 247
18. Sanchit can walk from his house directly
to the library or walk to Prateek's house
first and then to library. How far does
he have to walk more if he passes
Prateek's house before going to library
than directly walking from his house to
library?
A. 2724 m B. 3834 m
C. 2524 m D. 1289 m
19. Which of the following has same value
as 9678?
A. 900 + 678
B. 9000 + 600 + 78
C. 9000 + 78
D. 9008 + 67
20. The difference between 5038 and
512 is _______________________ the
product of 453 and 8.
A. Greater than
B. Less than
C. Equal to
D. Can not be determined
21. In a train there are 1236 first class seats
and 2848 second class seats. What is
the total number of seats in the train?
A. 4084 B. 5024
C. 4036 D. 5048
22. In a school there were 2349 pupils. 251
new pupils were admitted into the school
and 169 pupils left the school during the
year. How many pupils were there in the
school at the end of that year?
Sanchit's house
Prateek's house
Library
11 IMO – 2013
A. 3486 B. 2600
C. 2431 D. 2180
23. There are 156 apples in a basket. How
many apples are there in 9 baskets?
A. 1500 B. 1486
C. 1521 D. 1404
24. At a dinner party, 264 people arrange
themselves in 8 equal rows. How many
people are seated in each row?
A. 34 B. 26
C. 33 A. 41
25. There were 15 flowers in Latika's
garden. She picked 1/3 of them for
decorating her room. How many
flowers did she pick?
A. 3 B. 4
C. 5 D. 6
26. In Meeku's school, the lunch time is
between 12:15 pm and 1:20 pm. What
is the duration of the lunch time?
A. 1 hr 15 minutes B. 1 hr 5 minutes
C. 1 hr 20 minutes D. 1 hr
27. A bucket full of water weighs 16 kg 230
gm. The weight of the empty bucket is
1 kg 765 gm. What is the weight of the
water in the bucket?
A. 14 kg 455 gm B. 14 kg 465 gm
C. 14 kg 475 gm D. 14 kg 480 gm
28. Beena has 12/13 of a chocolate. She
gave 2/13 of the chocolate to her
younger sister and 3/13 to her younger
brother. How much of the chocolate is
left with her?
A. 8/13 B. 7/13
C. 7/12 D. 6/13
29. Mickey is 157 cm tall. He is 60 cm
taller than his brother. What is their
total height?
A. 97 cm B. 260 cm
C. 157 cm D. 254 cm
30. Sid and Armaan bought 345 stickers. Sid
bought 65 more stickers than Armaan.
How many stickers did Armaan buy?
A. 140 B. 150
C. 145 D. 130
31. Select the INCORRECT match:
A. Six thousand four hundred and fifty
four – 6454
B. Five thousand five hundred and
twelve – 5502
C. Nine thousand and forty eight –
9048
D. Two thousand eight hundred and
eighty nine – 2889
32. Priya travels 2422 km by Aeroplane
and 1200 km by train. Garima travels
1200 km by Aeroplane and 2422 km by
train. Which of the following statement
is correct?
A. Garima has travelled more than
Priya.
B. Priya has travelled more than
Garima.
C. Both have travelled same distance.
D. Priya has travelled 1 km more than
Garima.
33. The predecessor of 1782 + 992 can be
represented by which abacus?
A.
12 International Mathematics Olympiad – Class 3
B.
C.
D.
34. Find the values of P, Q, R and S
respectively.
A. 2,3,5,3 B. 2,3,5,1
C. 3,5,3,2 D. 2,4,8,3
35. What does represent?
= 16
= 10
A. 6 B. 4
C. 9 D. 2
Answer Key
1. B 2. C 3. D 4. C 5. D 6. C 7. C 8. C
9. C 10. A 11. D 12. A 13. B 14. B 15. B 16. A
17. A 18. D 19. B 20. A 21. A 22. C 23. D 24. C
25. C 26. B 27. B 28. B 29. D 30. A 31. B 32. C
33. B 34. C 35. D



Attachments:





Return to question paper search

Next Question Paper: Central Board of Secondary Education Class X Examination Carnatic Music (Percussion Instrumental) Sample Question Paper for the year 2016-17

Previous Question Paper: Central Board of Secondary Education Class X Examination Music Hindustani (Percussion Instruments) Theory Sample

Related Question Papers:


Categories


Submit Previous Years University Question Papers and make money from adsense revenue sharing program

Are you preparing for a university examination? Download model question papers and practise before you write the exam.


Awards & Gifts
Top Contributors
TodayLast 7 Daysmore...

 
ISC Technologies, Kochi - India. © All Rights Reserved.