Download Model question papers & previous years question papers

Posted Date: 12 Sep 2017      Posted By:: simmi    Member Level: Silver  Points: 3 (Rs. 2)

2017 English Practice Set for SSC/IBPS Exam Question paper



Course:   University/board: Staff Selection Commission

Need practice for upcoming SSC/IBPS exams for English Language? You have landed in a correct place. Original questions and answers with explanations helps you to enhance your speed, knowledge and and accuracy.



English Comprehension Practice Paper for Upcoming SSC/IBPS exam

Directions : Q 1- 2 Choose the word most nearly opposite in meaning to the given word:
1. Disparage
a. Criticize
b. Ensure
c. Cajole
d. Justify
e. Honour

Answer : (E)

2. Hortatory
a. Inquiring
b. Denying
c. Dissuading
d. Killing
e. Frantic

Answer : [C]

Directions : Q 3 - 4 Choose the word which is most nearly the same in meaning to the given word:
3. Cynosure
b. Midway
b. Attrition
c. Hardihood
d. Centre of attraction
e. Circle

Answer : (D) The princess, dressed head to foot in gold, was the cynosure of all eyes.
4. Grubby
a. New
b. Unwashed
c. Muddy
d. Wet
e. Unclear

Answer : [B] A man in a grubby white robe was in the passenger seat.

Directions – In each of the following passages some words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.
The Blue Whale challenge, reportedly created by a former __(5)__ in Russia, is said to psychologically __(6)__ players to indulge in daring, __(7)__ tasks for 50 days before finally taking the "winning" step of killing themselves and each task must be filmed and shared as "proof".
According to experts, teenagers are more __(8)__ because the __(9)__ world allows them to act freely without the restrictions __(10)__ in the real world which seems to give them an adrenaline __(11)__.
5. a. gangster
b. offender
c. convict
d. villain
e. desperado

Answer : [C]

6. a. provoke
b. irritate
c. bothers
d. troubles
e. annoy

Answer : [A]

7. a. self-esteemed
b. self-centred
c. self-destructive
d. self-determined
e. self-obsessed

Answer: [C]

8. a. weak
b. vulnerable
c. fragile
d. delicate
e. subtle

Answer : [B]

9. a. cyber
b. fake
c. contemporary
d. virtual
e. modern

Answer: [D]

10.. a. prevalent
b. ubiquitous
c. universal
d. abundant
e ample

Answer: [A]

11. a. increase
b. raise
c. escalate
d. enhance
e. boost
Answer : [E]



Directions Q12 -13 Five alternatives are given for the Idiom/Phrase bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase given.

12. He expects his subordinates to be always at his beck and call.

a. At rest
b. At work
c. At his disposal
d. At their desks.
e. At the gate.

Answer: [C]

13. My close friend got the sack from his first job recently.

a. resigned
b. got rid of.
c. was demoted from
d. was dismissed from
e. was moved down from

Answer : [D]

Directions: Q 14-15 Out of the five alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

14. Becoming out of date or passing out of use.

a. Obstreperous
b. Obsolescent
c. Debilitating
d. Preposterous
e. Draining

Answer : [B] Electronic equipment quickly becomes obsolescent.

15. A person who pretends to have more knowledge or skill than he really has –

a. Apostle
b. Apotheosis
c. Renegade
d. Charlatan
e. Traitor

Answer : [D] Some psychic charlatan convinced her that she was going to die
in six months.



Directions: Q16-20 You have one brief passage followed by questions based on the contents of the passage. Read the passage carefully and select the best answers from among the given choices for each question. The questions are to be answered on the basis of what is stated or implied in the passage.

The GST is a single indirect tax rate that will be levied on manufactured products and services for all states. This tax will apply on the value added by a producer or service provider at each stage in the manufacturing process right until the final consumption.
GST does away with all indirect taxes save customs duties. GST applies on the value added at each stage. For goods and services traded within a state, there is a State GST, collected by the state and Central GST, collected by the centre. For goods and services traded between states, there is an Integrated GST, split between the importing state and the centre.
Growth and inflation are two key factors to consider on a change in tax laws. On both these factors, the actual quantifiable benefit on economic growth and inflation of GST is hard to judge at this point. For one thing, the actual rate of GST is unknown (the 17-18% doing the rounds is the expected rate, which states want increased). A markedly higher rate can hurt growth, a very low rate can upset the government and state fiscal. Secondly, the sharing between states and centre is also unclear.
Once the system is in place, the actual GST benefits will show up only over the long term, and not in the next year or two. Some sectors will see a heavier impact from the GST than others. Because GST is a complete overhaul of the taxation system, it will have a pervasive effect.
On the flip side, depending on the tax rate, services especially can get a lot more expensive. In the near term, this can dent consumer discretionary spending. Until such time that cheaper goods compensate for this in consumers' monthly bills, spending can take a hit. Higher service tax can also increase costs for companies which avail services, though they will get input credit benefits.
Therefore, what GST will certainly do is change the way Indian companies operate. And it is that which can have an eventual long-term impact on growth.

On the basis of the above passage, answer the following questions:

16. As per passage, the implementation of Goods and Services Tax (GST) would lead to which of the following?
a. Simplification of taxation system
b. End of cascading effects of current taxation
c. Higher service tax.
d. 1 and 2 only.
e. All of the above
Answer : [e]

17. All the following taxes are part of GST except:
a. CGST
b. SGST
c. EGST
d. IGST
e. None of the above
Answer : [c]



18. Which of the following is closest in meaning to quantifiable as used in the
passage?
a. planned
b. accountable
c. measurable
d. calculated
e. strategic

Answer: [C]

19. Which of the following is closest in meaning to pervasive as used in the
passage?
a. overall
b. abundant
c. ample
d. plenteous
e. widespread

Answer: [E]

20. As per the above passage, which statement is true?
a. Taxation system will change.
b. For goods and services traded within the state there is an IGST.
c. Higher service tax will increase the costs.
d. Only 1 and 3 are correct.
e. All of the above.

Answer: [D]





Return to question paper search

Next Question Paper: TEE June, 2016 Paper of MPSE-013 : Australia’s Foreign Policy in Specialization of (Political Science) from IGNOU

Previous Question Paper: TEE June, 2016 Paper of MSO-001: Sociological Theories and Concepts in Specialization of (Sociology)

Related Question Papers:


Categories


Submit Previous Years University Question Papers and make money from adsense revenue sharing program

Are you preparing for a university examination? Download model question papers and practise before you write the exam.


Awards & Gifts
Top Contributors
TodayLast 7 Daysmore...

 
ISC Technologies, Kochi - India. © All Rights Reserved.