Download Model question papers & previous years question papers

Posted Date: 18 Nov 2008      Posted By:: Ankit Narang    Member Level: Gold    Points: 5 (Rs. 1)

2007 LIC (ADO) RECRUITMENT EXAM SOLVED PAPER Question paper



Course:   University/board:





LIC (ADO) RECRUITMENT EXAM SOLVED PAPER NUMERICAL ABILITY. THE EXAM WAS CONDUCTED ON JUNE 10, 2007. A SIMILAR EXAM WILL HEL LATER THIS YEAR.


Directions—(Q. 1 to 25) What should come in place of the question-mark (?) in the following questions ?

1. 15·36 ´ 2·8 + 7·6 = ?

(A) 326·86 (B) 42·364

(C) 50·608 (D) 36·34

(E) None of these



2. 846 + 281 + (?) + 252 = 681

(A) 446 (B) 698

(C) – 446 (D) – 698

(E) None of these

3. = ?

(A) 0·8 (B) 8·10

(C) 10·5 (D) 0·81

(E) None of these



4. 39114 ÷ 246 ´ ? = 6201

(A) 37 (B) 39

(C) 43 (D) 41

(E) None of these



5. ´ + (85)2 = ?

(A) 7270 (B) 7280

(C) 7260 (D) 7250

(E) None of these



6. (7)3 ´ (3)3 ÷ (6)2 = ?

(A) 12348 (B) 85·75

(C) 1543·5 (D) 257·25

(E) None of these



7. ?

(A) (B)

(C) (D)

(E) None of these

8. 39% of ? – 24% of 390 = 171·60

(A) 650 (B) 580

(C) 740 (D) 630

(E) None of these



9. 8736 + 9121 + 4867 + 3308 = ?

(A) 26032 (B) 26320

(C) 23062 (D) 22603

(E) None of these



10. ?

(A) 59 (B) 67

(C) 61 (D) 57

(E) None of these



11. 7 – 6 = ?

(A) 1 (B) 1

(C) 1 (D) 1

(E) None of these



12. ?

(A) (B) 4

(C) (D) 2

(E) None of these



13. (666 ´ 66 ´ 6) ÷ ? = 499·5

(A) 462 (B) 532

(C) 540 (D) 396

(E) None of these



14. 3120 + ? ÷ 12·5 = 3563·36

(A) 5542 (B) 5446

(C) 5452 (D) 5354

(E) None of these



15. 449 ´ 367 = ?

(A) 164783 (B) 165681

(C) 164416 (D) 164049

(E) None of these



16. ´ = ?

(A) (B)

(C) (D)

(E) None of these



17. (51)2 – (47)2 + (32)2 = ?

(A) 3786 (B) 2596

(C) 1416 (D) 1296

(E) None of these



18. ÷ 4 ´ 26 = 247

(A) 1764 (B) 1296

(C) 1444 (D) 1369

(E) None of these



19. 0·576 + 2·4 ´ 1·5 = ?

(A) 2·874 (B) 4·276

(C) 2·8824 (D) 4·476

(E) None of these



20. = 17(?)

(A) 1·62 (B) 2·64

(C) 11·1 (D) 29·06

(E) None of these



21. ? + 3229 = 17368 – 4454

(A) 9676 (B) 9445

(C) 9658 (D) 9585

(E) None of these



22. ´ = ?

(A) 2793 (B) 2842

(C) 2679 (D) 2891

(E) None of these



23. ´ ? + 595 = 833

(A) 4480 (B) 4352

(C) 4608 (D) 4096

(E) None of these



24. 815964 – 697826 – 9674 – 6542 = ?

(A) 109122 (B) 101292

(C) 101922 (D) 110922

(E) None of these



25. (7928 – ?) ÷ 84 ´ 12 = 888

(A) 1705 (B) 1698

(C) 1710 (D) 1712

(E) None of these



26. Find out the average of the given numbers.

356, 449, 51, 652, 533, 105, 122

(A) 307 (B) 315

(C) 412 (D) 324

(E) None of these



27. The multiplication of two con-secutive numbers is 8556. What is the smaller number among them ?

(A) 94 (B) 92

(C) 91 (D) 93

(E) None of these



28. An amount of rupees 4500 is to be distributed among Shrikant, Ramakant and Bikrant in the ratio of 3 : 7 : 5 respectively. If Rs. 500 is added to each of the share, the new ratio will become…… ?

(A) 7 : 10 : 13 (B) 9 : 16 : 13

(C) 2 : 4 : 3 (D) 4 : 5 : 2

(E) None of these



29. If (67)2 is added to the square of a number, the addition thus obtained is 6605. What is that number ?

(A) 45 (B) 51

(C) 46 (D) 39

(E) None of these



30. What approximate value should come in place of the question-mark (?) in the following ques-tion ?

7686 ´ 19 ÷ (17)2 = ?

(A) 505 (B) 485

(C) 545 (D) 575

(E) 615



31. If an amount of Rs. 39,856 is distributed equally amongst 18 persons, how much approximate amount would each person get ?

(A) Rs. 2,214 (B) Rs. 2,524

(C) Rs. 2,124 (D) Rs. 2,343

(E) Rs. 2,254



32. The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the two-digits of the same number is 9. The sum of the digits of the two-digit numbers is 17. What is the product of the two-digits of the two-digit number ?

(A) 64

(B) 63

(C) 72

(D) Cannot be determined

(E) None of these



33. What is 260% of 6680 ?

(A) 18036 (B) 18704

(C) 16700 (D) 17368

(E) None of these



34. What amount of compound interest can be obtained on an amount of Rs. 18,000 at the rate of 10 p.c.p.a. at the end of three years ?

(A) Rs. 5,628 (B) Rs. 5,400

(C) Rs. 5,940 (D) Rs. 5,858

(E) None of these



35. What should come in place of the question-mark (?) in the follow-ing number series ?

19 36 70 ? 274 546

(A) 142 (B) 138

(C) 136 (D) 140

(E) None of these



36. The difference between 60% of a number and 20% of the same numbr is 316. What is 35% of that number ?

(A) 270·5 (B) 285·5

(C) 276·5 (D) 275

(E) None of these



37. The average of 4 positive integers is 52·5. The highest integer is 76 and the lowest integer is 34. The difference between the remain-ing two integers is 4. Which of the following integers is higher of the remaining two integers ?

(A) 52

(B) 54

(C) 48

(D) Cannot be determined

(E) None of these



38. The ratio of the length and the breadth of a rectangular plot is 9 : 8 respectively. The area of the plot is 3528 sq. metres. What is the perimeter of the rectangular plot ?

(A) 256 metres

(B) 119 metres

(C) 238 metres

(D) 126 metres

(E) None of these



39. What is 876 times 779 ?

(A) 68214 (B) 68824

(C) 628402 (D) 682514

(E) None of these



40. The total number of students studying in a school is 10396. The ratio of the total number of girls to the total number of boys studying in the school is 52 : 61 respectively. What is the total number of girls studying in the school ?

(A) 4874 (B) 4784

(C) 5216 (D) 5612

(E) None of these



41. The present age of Mr. Deepak is 3 times the present age of his son. Five years hence the ratio of their ages will be 34 : 13 respecti-vely. What is the present age of Mr. Deepak ?

(A) 63 years (B) 68 years

(C) 58 years (D) 60 years

(E) None of these



42. In an examination it is required to get 36% of the aggregate marks to pass. A student gets 174 marks and is declared failed by 96 marks. What is the maximum aggregate marks a student can get ?

(A) 750

(B) 650

(C) 600

(D) Cannot be determined

(E) None of these



43. In the following number series one number is wrong. Find out the wrong number—

13 16 22 31 42 58

(A) 16 (B) 42

(C) 22 (D) 31

(E) None of these



44. The average of 5 consecutive even numbers A, B, C, D and E is 66. What is the product of B and E ?

(A) 4352 (B) 4340

(C) 4620 (D) 4224

(E) None of these



45. Shri Verma invests Rs. 14500 for 6 years at the certain rate of simple interest. After 6 years his invested sum becomes Rs. 21460. Find out the rate of interest per annum—

(A) 4% p.a. (B) 10% p.a.

(C) 6% p.a. (D) 8% p.a.

(E) None of these



46. The cost of 4 digital cameras and 6 mobile phones is Rs. 51,365. Find out the cost of 12 digital cameras and 18 mobile phones—

(A) Rs. 1,74,500

(B) Rs. 5,13,650

(C) Rs. 1,54,095

(D) Can’t be determined

(E) None of these



47. In how many ways 7 children can be seated in the available 7 seats ?

(A) 4050 (B) 1680

(C) 840 (D) 5040

(E) None of these



48. If x + y = 11 and xy = 28, find out the value of the expression

(x)2 + (y)2.

(A) 63

(B) 56

(C) 65

(D) Can’t be determined

(E) None of these



49. In a canteen 238 kgs. of rice is required for a week. How much rice is required for 49 days ?

(A) 1715 kg (B) 1764 kg

(C) 1568 kg (D) 1617 kg

(E) None of these



50. The circumference of a circular plot is 484 metre. Find out the area of that circular plot—

(A) 15246 metre2

(B) 18634 metre2

(C) 20328 metre2

(D) 13552 metre2

(E) None of these



Answers with Explanations


1. (c) 2. (D) 3. (e) 4. (b) 5. (a) 6. (d) 7. (b) 8. (e) 9. (a) 10. (c) 11. (b) 12. (d) 13. (e) 14. (A) 15. (a) 16. (d) 17. (c) 18. (c) 19. (e) 20. (b) 21. (e) 22. (a) 23. (b) 24. (c) 25. (d) 26. (d) 27. (b) 28. (e) 29. (C) 30. (a) 31. (a) 32. (c) 33. (d) 35. (b) 36. (c) 37. (a) 38. (c) 39. (e) 40. (b) 41. (a) 42. (a) 43. (b) 44. (e) 45. (d) 46. (c) 47. (d) 48. (c) 49. (e) 50. (b)






Return to question paper search

Next Question Paper: Current Affairs & General Knowledge - IAS General Studies Prelim 2008

Previous Question Paper: Vijaya Bank Probationary Officers Solved Paper 2008

Related Question Papers:


  • SSC (Staff Selection Commission) Tax Assistant Examinatio 2007 Fully Solved Paper


  • IAS GENERAL STUDIES PRELIM - 2006 (Part- 6)


  • IAS GENERAL STUDIES PRELIM - 2006 (Part- 5)


  • IAS GENERAL STUDIES PRELIM - 2006 (Part- 4)


  • IAS GENERAL STUDIES PRELIM - 2006 (Part- 3)


  • Categories


    Submit Previous Years University Question Papers and make money from adsense revenue sharing program

    Are you preparing for a university examination? Download model question papers and practise before you write the exam.

    Awards & Gifts
    Active Members
    TodayLast 7 Daysmore...

    ISC Technologies, Kochi - India. Copyright © All Rights Reserved.