Download Model question papers & previous years question papers

Posted Date: 20 Nov 2008      Posted By:: eldho    Member Level: Gold    Points: 5 (Rs. 1)

2007 Examination For Laboratory Assistant - Kerala PSc Question paper



Course:   University/board:





1. How many ways can a batsman lose his wickets?
(a) 5 (b) 10 (c) 15 (d) 20

2. Corundum is a mineral of:
(a) Calcium (b) Gold (c) Iron (d) Aluminium

3. The state which is the largest producer of tea in India:
(a) Tamil Nadu (b) Assam (c) Kerala (d) Karnataka

4. Which of the following is issued by the President when the Parliament is not in session?
(a) Ordinances (b) Rules (c) Statutes (d) Proclamation

5. The strength of the council of minister is fixed by the:
(a) Governor (b) Chief Minister (c) Parliament (d) Constitution

6. Neutron was discovered by:
(a) J.J. Thompson (b) Rutherford (c) Bohr (d) Chadwick

7. Which of the following principle is made use of in the working of an atom bomb?
(a) Thermionic emission (b) Nuclear fusion (c) Nuclear fission (d) Transmutation

8. 'Palaeontology' is the study of:
(a) Fossils (b) Bones (c) Animals (d) Birds

9. Amylase acts upon:
(a) Lipids (b) Oils (c) Starch (d) Glucose

10. The active cell division in a plant is found in the:
(a) tips of roots and shoots (b) pith cells (c) cells cortex (d) internodal region

11. Which among the following is the antisterility vitamin?
(a) B (b) C (c) D (d) E

12. In which year the Indian National Congress was formed?
(a) 1811 (b) 1858 (c) 1885 (d) 1895

13. The leader of Cochin who fought with Velu Thampi Dalwa aganist the British:
(a) Kunhali Maracker (b) Paliath Achan (c)Pazhassi Raja (d) Chirakkal Raja

14. Who was the author of the book “Sathyartha Prakash”?
(a) Swami Dayananda Saraswathi (b) Rajaram Mohan Roy (c) Swami Vivekananda (d) Ramakrishna Paramahamsa

15. The first Viceroy of British India:
(a) Lord Cornwallis (b) Lord Ripon (c) Lord Canning (d) Lord Dalhousie

16. Who was the first king presided the court of Kanauj?
(a) Samudra Gupta (b) Chandragupta (c) Harsha (d) Kanishka

17. Which is the mid layer of the earth?
(a) Sial (b) Sima (c) Core (d) Mantle

18. The Himalayan Mountain is made up of:
(a) Intrusive rocks (b) Extrusive rocks (c) Sedimentary rocks (d) Metamorphic rocks

19. The most prominent distributory of Ganga river:
(a) Yamuna (b) Ram Ganga (c) Gomati (d) Hoogly

20. The leader who is known as 'The Grand old man of India':
(a) Sardar Vallabhai Patel (b) Dadabai Naoroji (c) Balgangadhar Tilak (d) Bipin Chandrapal

21. The southern most part of India:
(a) Sri Lanka (b) Pak Strait (c) Maladive (d) Nicobar group of Island

22. The head quarters of the Theosophical Society in India:
(a) Nagercoil (b) Adayar (c) Madura (d) Trichy

23. Which is not a port on the west coast of India?
(a) Paradeep (b) Marmagoa (c) Mangalore (d) Kandla

24. In which year the University of Travancore was established?
(a) 1935 (b) 1937 (c)1939 (d) 1941

25. The state which is the leading producer of mica:
(a) Jharkhand (b) Orissa (c) Rajasthan (d) Madhya Pradesh

26. Which of the following diseases are sexually transmitted?
(a) AIDS (b) Gonorrhea (c) Syphilis (d) All of these

27. On 27th May 2006 a strong earthquake was close to:
(a) Mount Kilimanjaro (b) Mount Merapi (c) Vesuvius (d) Barren Island

28. The year in which the postal stamp was introduced first:
(a) 1840 (b) 1845 (c) 1850 (d) 1855

29. Which type of lens is used in the case of “Astigmatism” to get the correct vision?
(a) Converging lens (b) Diverging lens (c) Cylindrical lens (d) Bi-focal lens

30. What is the total number of constellation identified till now by human beings?
(a) 48 (b) 58 (c) 78 (d) 88

31. The highest railway bridge is built across the river:
(a) Jhelum (b) Chenab (c) Beas (d) Ravi

32. Which of the following is a controversial film for display?
(a) The great Escape (b) Hamlet (c) Davinchi code (d) Casino Royale

33. What is the chemical formula of bleaching powder?
(a) NaHCO3 (b) Ca3(PO4)2 (c) Na2CO3—10H2O (d) CaOCI2

34. Barkhans are land forms of:
(a) wind erosion (b) wind deposition (c) glacial deposition (d) coastal erosion

35. 'Plam pudding' model of atom is prepared by:
(a) Albert Einstein (b) Rutherford (c) Alexander Fleming (d) Niels Bohr

36. An example for non-renewable source of energy:
(a) solar energy (b) petroleum (c) biomass (d) water power

37. In which country the G-8 summit of 2005, held?
(a) Canada (b) Iceland (c) Scotland (d) Greenland

38. In South India, Jainism was spread by:
(a) Kharavela (b) Upali (c) Rudradaman I (d) Bhadrabahu

39. The people of which country have longest life span:
(a) China (b) Japan (c) England (d) America

40. Which is not a source of Carbohydrates?
(a) Fish (b) Butter (c) Cheese (d) Potato

41. Who translated Bhagavat Gita into Persian language?
(a) Abdul Fazal (b) Dara (c) Dadu (d) Balban

42. The second highest mountain peak in the world:
(a) Kanchenjunga (b) Nangaparbad (c) Nanda devi (d) Godwin Austin

43. The author of the book 'Gandhi Life and Thought':
(a) V.D Savarkar (b) J.B Kripalani (c) Jawaharlal Nehru (d) R.K Laxman

44. The creature in which the external fertilization takes place:
(a) bird (b) dog (c) cat (d) frog

45. Which country won the gold in Men's Hockey in Bangkok Asian Games, 1998?
(a) India (b) South Korea (c) Pakistan (d) Japan

46. The Pallivasal Hydro electric system was commissioned during the reign of:
(a) Marthanda Varma (b) Dharma Raja (c) Srimulam Thirunal (d) Sri Chitira Tirunal Balarama Varma

47. Name the author of the novel 'The Ambassadors':
(a) Joyce Cary (b) E.M Foster (c) Henry James (d) Hadley Chase

48. Which element is not present in fats?
(a) Nitrogen (b) Sulphur (c) Carbon (d) Hydrogen

49. Which is know as the father of American Football?
(a) Bob Cousy (b) Water Camp (c) James Corbett (d) Charles W Brown

50. The most densely populated country in the world:
(a) India (b) China (c) Japan (d) Pakistan

51. Be careful when you ride on a bike, ........?
(a) won't you (b) did you (c) didn't you (d) aren't you

52. The passive voice of “He made his wife do the work”:
(a) His wife was making to do the work (b) His wife was made to do the work
(c) His wife was done the work (d) His wife was made doing the work

53. The feminine gender of horse is:
(a) Cow (b) Lass (c) Hind (d) Marc

54. Find out the wrongly spelt word:
(a) Zealous (b) Committee (c) Souvenior (d) Allotted

55. That house ........ to peter:
(a) belongs (b) is belonging to (c) is belonged to (d) was belonged to

56. He is ..... going near an elephant.
(a) afraid (b) afraid of (c) feared (d) fearing

57. The older we grow:
(a) the wiser we became (b) wiser we become (c) the wisest we become (d) we grow wiser

58. The teacher asked Ravi:
(a) whether he saw the exhibition (b) whether he had seen the exhibition
(c) whether had seen the exhibition (d) whether he will see the exhibition

59. We shall wait here:
(a) until you return (b) until you will return (c) until you returned (d) until you had returned

60. Neither of the two speakers ....... eloquent
(a) were (b) had (c) was (d) being

61. It has been raining ....... last night
(a) For (b) at (c) since (d) till

62. The price of petrol is higher than
(a) diesel (b) the diesel (c) of diesel (d) that of diesel

63. No sooner had she heard the sad news ......... she burst in to tears.
(a) when (b) before (c) than (d) then

64. They discussed ...... the border issue at the summit.
(a) about (b) of (c) against (d) none

65. I would resign if I ........ you
(a) am (b) was (c) were (d) had

66. Dessert means:
(a) sand covered large area if barren land (b) sweet savory confection (c) abandon (d) detailed study

67. The opposite of the word 'Sympathy'
(a) Apathy (b) Pride (c) Angry (d) Pity

68. The dacoits ...... to the police after much resistance
(a) gave up (b) turned down (c) gave in (d) passed away

69. The president A.P.J Abdul Kalam ........ the nation to stand united in the fight against terrorism
(a) called on (b) called at (c) called off (d) called upon

70. Never look a gift horse
(a) in the mouth (b) in the park (c) in the zoo (d) in the stable

71. Carpenter is related to furniture, in the same way Goldsmith is related to:
(a) Ornaments (b) Necklace (c) Chain (d) Bangles

72. Find the related word Thunder : Rain :: ..... : Night
(a) Day (b) Dark (c) Dusk (d) Evening

73. Find the pair which is differently related in comparison with the others:
(a) Labourer : Industry (b) Teacher : Classroom (c) Driver : Vehicle (d) Doctor : Patient

74. From the group of letters one is different from others.Find it out
(a) DgP (b) MsP (c) DiG (d) AsP

75. Which one does not follow the pattern
(a) 5/2 (b) 10/3 (c) 17/4 (d) 24/5

76. Insert the missing number: 5, 11, 21, 43, ....
(a) 85 (b) 86 (c) 87 (d) 88

77. Insert the missing letters ..., ywu, qom, ige
(a) jhg (b) rpq (c) wus (d) mlj

78. If VENU is coded as E2122N then NEAT is codes as
(a) E2014A (b) E1420A (c) A1420E (d) A2014E

79. Showing a lady in the park, kumar said “She is the daughter of my grand father's only son”. How is Kumar related to the lady?
(a) Father (b) Daughter (c) Brother (d) Aunt

80. Mini tore out several successive pages from a book.Number of the first page she tore out is 385. It is known that the number of the last page which she tore out is with the same digits in some other order.How many pages did she remove from the book?
(a) 154 (b) 253 (c) 469 (d) 451

81. If September 14 is Friday, how many Saturdays and Sundays will that month have?
(a) 4, 4 (b) 5, 4 (c) 4, 5 (d) 5, 5

82. Calendar is to date as Atlas is to:
(a) Jewellery (b) Map (c) Earth (d) Globe

83. A man walks 30 meters towards South. Then turning to his right he walks 30 meters. Then turn to his left and walks 20 meters. Again takes a turn to his left and walks 30 meters. How far is he from his initial position?
(a) 20 meters (b) 50 meters (c) 60 meters (d) 80 meters

84. Fill in the blank as per the sequence: PLANETARIUM, LANERAUIM, ANEUAMI, ........
(a) NEMAI (b) NEAIM (c) NEUMI (d) NEMIA

85. In a group of six person F is richer than E but not as rich as A. B is richer than C and D but not as rich as A. E is richer than D. E and C are equally rich. Who is the poorest among them?
(a) Data inadequate (b) C (c) E (d) D

86. A metal block having sides 10 cm, 15 cm, 30 cm has cut into equal cubes. If the block is exhausted completely what will be the least possible number of cubes?
(a) 12 (b) 24 (c) 30 (d) 36

87. If aX - bY = cZ then X : Y: Z is:
(a) be :ca : ab (b) ab : bc : ca (c) a : b : c (d) b : c : a

88. Two poles of heights 10 m and 15m stand on a plane ground. If the distance between their feet is 12m the
distance between their top is:
(a) 5m (b) 12m (c) 12.5m (d) 13m

89. If |3x-10|>5 then:
(a) x=5, x=5/3 (b) x=5, x=5/3 (c) x=-5, x=5/3 (d) x=-5, x=-5/3

90. Find the empty set:
(a) {x:x=x} (b) {x:x?x} (c) {x:x=x2} (d) {x:x?x3}

91. If 3x-y –27 and 3x+y = 243 then x is:
(a) 0 (b) 2 (c) 4 (d) 6

92. If f(x)-5x2-3x+2 and g(x) = 2x2-2x-2 then f(2)-g(-2) is:
(a) 2 (b) 4 (c) 6 (d) 18

93. The least number which is to be added to make 7399 a perfect square is
(a) 170 (b) 151 (c)27 (d) 0

94. Number of terms common to the two arithmetic progressions 5, 10, 15, ... 315 and 4, 8, 12 ...604 is:
(a) 13 (b) 14 (c) 15 (d) 16

95. Mean weight of m boys is 43 kg. If the teacher who weighs 63kg is included the mean becomes 45 kg.What is the value of m?
(a) 6 (b) 7 (c) 8 (d) 9

96. Cardiologist : Heart : Dermatologist :
(a) Dream (b) Diabetes (c) Skin (d) Infertility

97. Book is to read as Piano is to:
(a) Music (b) Play (c) Sing (d) Song

99. If smell means taste, taste means hear, hear means see and see means smell then what is cars used for?
(a) smell (b) hear (c) taste (d) see

100. If P?Q means P is smaller than Q and MÑN means M is greater than N then what does AÑB?C means:
(a) A is greater than B and C (b) B is greater than A and less than C (c) B is greater than A and C (d) B is less than A and C

Answers:



1 B 11 D 21 D 31 A 41 B 51 A 61 C 71 C 81 D 91 C
2 D 12 C 22 B 32 C 42 D 52 B 62 D 72 B 82 B 92 C
3 B 13 B 23 A 33 D 43 B 53 D 63 C 73 A 83 B 93 A
4 A 14 A 24 B 34 B 44 D 54 C 64 D 74 B 84 A 94 C
5 B 15 C 25 C 35 D 45 C 55 A 65 C 75 D 85 D 95 D
6 D 16 C 26 D 36 B 46 D 56 B 66 B 76 A 86 D 96 C
7 C 17 D 27 B 37 C 47 C 57 A 67 A 77 C 87 A 97 B
8 A 18 D 28 A 38 D 48 C 58 B 68 C 78 A 88 D 98 B
9 C 19 D 29 C 39 B 49 B 59 A 69 D 79 D 89 A 99 D
10A 20 D 30 D 40 B 50 C 60 C 70 A 80 D 90 B 100D





Return to question paper search

Next Question Paper: Examination For Excise Inspector Kerala PSC

Previous Question Paper: Examination For Motor Mechanic (Ground Water) - Kerala PSC

Related Question Papers:


  • Sample Paper Of Examination For Forest Guard Part - 2 Kerala PSC


  • Sample Paper Of Examination For Health Inspector "Grade - 2" - Kerala PSC


  • Sample Paper Of Examination For Junior Health Inspector "Grade - 2" - Kerala PSC


  • Sample Paper Of Examination For Junior Public Health Nurse - Kerala PSC


  • Sample Paper Of Examination For D. E. O. (District Educational Officer) - Kerala PSC


  • Categories


    Submit Previous Years University Question Papers and make money from adsense revenue sharing program

    Are you preparing for a university examination? Download model question papers and practise before you write the exam.

    Awards & Gifts
    Active Members
    TodayLast 7 Daysmore...

    Online Members

    sreedoddy
    More...
    ISC Technologies, Kochi - India. Copyright © All Rights Reserved.