Download Model question papers & previous years question papers

Posted Date: 17 Dec 2008      Posted By:: Giri    Member Level: Gold    Points: 5 (Rs. 1)

2008 Kerala Public Service Service Commission - Divisional Accountant Question paper



Course:   University/board:







Choose the correct answers

1. The two ancient cities of Mohenjodaro and Harappa are now in :

A. Bngaladesh B. India C. Tibet D. Pakistan



2. " Budhacharita" was written by :

A. Kalidasa B. Vikramaditya C. Ashvagosha D. Banabhatta



3. Saka Era was introduced by

A. Kanishka B. Chandragupta Maurya C. Ashoka D. Harsha



4. Which one of the following Mughal Emperors patronized architecture most?

A. Humayun B. Akbar C. Shah Jahan D. Jahangir



5. The British formed the East Indai Company in :

A. 1600 ` B. 1601 C. 1602 D. 1603



6. The first railway line in India was started in the year:

A. 1850 B. 1853 C. 1858 D. 1892



7. The immediate cause of the Revolt of 1987 was:

A. Low wages paid to soldiers B. Imperialistic exploitation

C. Use of greased cartridges D. All of the above



8. The first news paper which was published in India was:

A. The Culcutta Gazette B. The Amrit Bazar Patrika

C. The Bengal Gazette D. The Culacutta Chronicle



9. Bal Gangadar Tilak and Bipin Chandra Pal during India's Struggle for Independence advocated:

A. Co-operation B. Concillatioan C. Extremism D. Moderation



10. Kancheepuram was once the capital of :

A. The Cholas B. The Pandyas C. The Pallavas D. The Cheras



11. Who among the following women leaders was not the President of Indian Natioanl Congress even once?

A. Annie Beasant B. Vijayalakshmi Pandit C. Sarojini Naidu D. Indira Gandhi



12. Who was the Nawab of Bengal at the time of the Battle of Plassey?

A. Mir Jaffer B. Mir Jumla C. Mir Qasim D. Siraj-ud-daula



13. In 1943, Netaji Subhash Chandra Bose proclaimed the formation of the Provisional Government of Independent India (Azad Hind) in :

A. Vienna B. Tokyo C. Rangoon D. Singapore



14. Right belief, Right cognition and Right conduct are the three gems or Triratnas associated with :

A. Buddhism B. Jainism C. Hinduism D. Islam



15. The countries comprising the Indian sub-continent are:

A. India, Pakistan, China, Myanmar, and Bangladesh

B. India, Pakistan, Nepal, Bhutan, and Bangladesh

C. India, Nepal, China, and Bangladesh

D. None of these.



16. The Nilgiris are part of the :

A. Western Ghats B. Eastern Ghats C. Aravallis D. Satpura



17. The most useful feature of Himalayan rivers is that:

A. they are huge in terms of total length

B. They offer perennial source of water supply

C. They deposit large amount of silt

D. All of the above



18. The richest type of soil is the:

A. red soil B. Alluvial soil C. Black soil D. Laterite soil



19. The Ganges beyond Farakka after entering Bangladesh is known as:

A. Padma B. Ganga Sagar C. Swaran Ganga D. Meghna



20. The copper mines in India are located in :

A. Mayurbhanj B. Dhanbad C. Kolar D. Khetri



21. The largest river of Peninsular India is:

A. Mahanadi B. Kaveri C. Godavari D. Krishna



22. Neyveli Lignite project is located in :

A. Andhra Pradesh B. Kerala C. Tamil Nadu D. Karnataka



23. The multipurpose project irrigating maximum area in India is :

A. Damodar Valley B. Beas C. Hirakud D. Bhakra Nangal



24. Which of the following is known as the Rice Bowl of South India?

A. Knokan coastal region B. Kaveri delta

C. Kerala D. Krishna – Godavari delta.



25. When the days and nights are equal in both the hemispheres of the earth it is called;

A. Equinox B. Perihelion C. Aphelion D. Solstice



26. The temperate grasslands of South America are called:

A. Pampas B. Priaries C. Downs D. Steppes



27. The City of Seven Hills is:

A. Chicago B. Berlin C. Rome D. Vienna



28. “Moorlands” are:

A. Marine vegetation near Sundarbans.

B. The area of marshy lands.

C. The region where evergreen trees flourish.

D. Areas where twisted shrubs and grasses grow.



29. The structure of the Indian Constitution is :

A. Unitary B. Rigid C. Flexible D. Federal in form and Unitary in spirit



30. The difference between Fundamental Rights and Directive Principles is :

A. Fundamental Rights are justiciable while Directive Principles is :

B. Fundamental Rights are positive while Directive Principles are not.

C. Fundamental Rights and Directive Principles are justiciable.

D. Directive Principles are given precedence over Fundamental Rights.



31. Which of the following Rights was described by Dr. Ambedkar as the “heart and soul of the constitution” ?

A. Right to Equality B. Right to Constitutional Remedies

C. Right to Religion D. Right to Freedom



32. The President of India can be removed from his office by:

A. The Prime Minister B. The Home Minister C. The Electorate D. Impeachment



33. Can the Rajya Sabha be dissolved by the President?

A. Yes B. No C. Sometimes D. Not always



34. How many schedules are there in the Indian Constitution?

A. Six B. Eight C. Nine D. Ten



35. The dominant occupation of the Indian is :

A. Trade B. Industry C. Transport D. Agriculture



36. In India the present trend of rapid urbanization is due to :

A. Influence of cinema and electronic media

B. Lack of employment opportunities in rural areas.

C. Break up of joint family system.

D. Abolition of Zamindari system.



37. Which of the following States accounts for the largest share of industrial production and capital investment?

A. Gujarat B. Maharashtra C. Tamil Nadu D. West Bengal



38. Freon gas is used in :

A. Air-conditioners B. Refrigerators C. Television D. Nuclear reactors



39. The preparation of soap involves the process called:

A. Neutralization B. Esterification C. Hydrolysis D. None of these



40. The constituent of blood associated with resistance to disease is :

A. Haemoglobin B. RBC C. WBC D. Plasma



41. Dialysis is used in the case of a patient suffering from:

A. Liver trouble B. Kidney trouble C. Cataract D. Jaundice



42. The method of Radio-carbon dating is used to find the age of :

A. Fossils B. Stars C. Skeletons D. Trees



43. Sickle cell anemia is a:

A. Genetic disorder B. Virus disease C. Bacterial disease

D. Disease due to vitamin deficiency



44. The first European to visit Chins was :

A. Robert Peary B. Vasco-da-Gama C. Amundsen D. Marco Polo



45. What was the title of Oliver Cromwell when he ruled England?

A. King B. Commander-in-Chief C. Lord Protector D. Chancellor



46. India’s National Song was derived from a famous book entitled :

A. Agni Vina B. Bharat Bharti C. Geet Govindam D. Anand Math



47. Which one of the following is a classical dance ?

A. Bharatnatyam B. Kathakali C. Odissi D. All of the above



48. The National game if India is :

A. Hockey B. Football C. Cricket D. Basketball



49. The UN body concerned with the welfare of children is :

A. UNESCO B. UNICEF C. UNIDO D. UNCTAD



50. The Aid India Club was formed at the suggestion of :

A. World Bank B. UK C. USA D. India



51. The Headquarters of SAARC is located at :

A. New Delhi B. Colombo C. Kathmandu D. Singapore



52. The book “A passage to England” was written by :

A. E.M Forster B. J.K Galbraith C. Mulk Raj Anand D. Nirad C. Chaudhary.



53. The book “ Adventures of Sherlock Holmes” ?

A. K.A Abbas B. G.B Shaw C. Earnest Hemingway D. Arthur Conan Doyle



54. Who wrote the book “The Prince” ?

A. Machiavelli B. Francis Bacon C. H.G Wells D. Bertrand Russell



55. Which of the following pairs is not correct?

A. Gulliver’s Travels – Jonathan Swift

B. Kubla Khan – Coleridge

C. Asian Drama – Leo, Tolstoy

D. Lady Chatterley’s Lover – D.H Lawrence.



56. Who created the character Sir John Falstaff?

A. William Shake sphere B. George Bernard Shaw

C. Charles Dickens D. Thomas Hardy



57. Who was it that said “ Where wealth accumulates, men decay”?

A. John Adams B. Oliver Goldsmith

C. Mahatma Gandhi D. Swami Vivekananda



58. The statement “ Power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely” was made by :

A. Abraham Lincoln B. Thomas Jefferson

C. Lord Action D. Sir Winston Churchill



59. Arjuna Award to the sports man of the year was instituted in the year :

A. 1959 B. 1960 C. 1961 D. 1962



60. Dronacharya Awards instituted in 1985 are given to :

A. Best sports – person of the year. B. Ex – sports persons for their contribution

C. Coaches who have trained outstanding sports persons or teams making achievements.

D. None of these



61. What is the distance between the opposite sides of wickets in cricket?

A. 12 yards B. 22 yards C. 20 yards D. 12 meters



62. Who among the following became the first Asian batsman to have scored more than a hundred first class centuries :?

A. Sunil Gavaskar B. Zaheer Abbas C. Javed Miandad D. Mohinder Amarnath



63. Straight Punch is term associated with :

A. Boxing B. Billiards C. Chess D. Golf



64. The first person to sail round the world was:

A. Captain Cook B. Ferdinand Magellan C. David Livingston D. Henry Kissinger



65. Who among the following Nobel Laureate?

A. Neil Armstrong B. Joseph Brodsky C. Mikhail Gorbachev D. Louis Pasteur



66. The 1994 Ramon Magsaysay Award given to :

A. Kiran Bedi B. Mother Teresa C. T.N Seshan D. P.T Usha



67. What is “Prithvi” ?

A. India’s main battle tank B. India’s field – gun

C. India’s first nuclear – powered submarine D. India’s surface to surface missile



68. There is no Atomic Power Station at :

A. Kalpakkam B. Narora C. Tarapur D. Trombay



69. The first spacecraft that landed man on the moon was :

A. Apollo –I B. Apollo-II C. Lunik – III D. Vega – I



70. Radioactivity Disintegration of Uranium ultimately leads to :

A. Thorium B. Polonium C. Lead D. Isotopes



71. Increase of carbon dioxide in the atmosphere causes :

A. Rise in earth temperature B. Fall in earth temperature

C. Uniform earth temperature D. Increase in ultraviolet rays.



72. The World Environment Day is celebrated on :

A. March 5 B. June 5 C. September 5 D. November 5



73. Democracy In India rests on the fact that :

A. The Constitution is written B. There are Fundamental Rights

C. People have right to choose and change the government

D. There are Directive Principles of State Policy.



74. A body falling freely from a height towards the earth moves with uniform:

A. Speed B. Velocity C. Acceleration D. Weight



75. Who was the first recognized leader of opposition in the Indian Parliament?

A. A.K Gopalan B. S.A Dange C. Y.B Chavan D. S. Chandrasekhar







ANSWERS



1. D 2. C 3. A 4. C 5. A 6. B



7. C 8. C 9.C 10. C 11. B 12. D



13. D 14. B 15. B 16. A 17. D 18. B



19. A 20. D 21. C 22. C 23. C 24. D



25. A 26. A 27. C 28. B 29. D 30. A



31. B 32. D 33. B 34. Answers 12 schedules 35. D



36. B 37. B 38. B 39. D Answer : Saponification 40. C



41. B 42. A 43. A 44. D 45. C 46. D



47. D 48. A 49. B 50. A 51. C 52. D



53. D 54. A 55. C 56. A 57. B 58. C



59. C 60. C 61. B 62. A 63. A 64. B



65. C 66. A 67. D 68. D 69. B 70. C



71. A 72. B 73. C 74. C 75. C









Return to question paper search

Next Question Paper: Kerala Public Service Service Commission - Stenographer

Previous Question Paper: NABARD Bank officer - General Awareness

Related Question Papers:


  • sample paper of maths for cbse 16


  • sample paper of maths for cbse 16


  • sample paper of maths for cbse 15


  • sample paper of maths for cbse 14


  • sample paper of maths for cbse 13


  • Categories


    Submit Previous Years University Question Papers and make money from adsense revenue sharing program

    Are you preparing for a university examination? Download model question papers and practise before you write the exam.

    Awards & Gifts
    Active Members
    TodayLast 7 Daysmore...

    ISC Technologies, Kochi - India. Copyright © All Rights Reserved.