Download Model question papers & previous years question papers

Posted Date: 18 Apr 2009      Posted By:: Ashish Uniyal    Member Level: Gold    Points: 5 (Rs. 1)

2009 Aptitude questions for Competitive Exams Question paper



Course:   University/board:





1.If 2x-y=4 then 6x-3y=?
(a)15
(b)12
(c)18
(d)10

Ans. (b)

2.If x=y=2z and xyz=256 then what is the value of x?

(a)12
(b)8
(c)16
(d)6

Ans. (b)

3. (1/10)18 - (1/10)20 = ?
(a) 99/1020
(b) 99/10
(c) 0.9
(d) none of these

Ans. (a)

4.Pipe A can fill in 20 minutes and Pipe B in 30 mins
and Pipe C can
empty the same in 40 mins.If all of them work
together, find the time
taken to fill the tank
(a) 17 1/7 mins
(b) 20 mins
(c) 8 mins
(d) none of these

Ans. (a)

5. Thirty men take 20 days to complete a job working 9
hours a day.How
many hour a day should 40 men work to complete the
job?
(a) 8 hrs
(b) 7 1/2 hrs
(c) 7 hrs
(d) 9 hrs

Ans. (b)

6. Find the smallest number in a GP whose sum is 38
and product 1728
(a) 12
(b) 20
(c) 8
(d) none of these

Ans. (c)

7. A boat travels 20 kms upstream in 6 hrs and 18 kms
downstream in 4
hrs.Find the speed of the boat in still water and the
speed of the
water current?
(a) 1/2 kmph
(b) 7/12 kmph
(c) 5 kmph
(d) none of these

Ans. (b)

8. A goat is tied to one corner of a square plot of
side 12m by a rope
7m long.Find the area it can graze?
(a) 38.5 sq.m
(b) 155 sq.m
(c) 144 sq.m
(d) 19.25 sq.m

Ans. (a)

9. Mr. Shah decided to walk down the escalator of a
tube station. He
found that if he walks down 26 steps, he requires 30
seconds to
reach the bottom. However, if he steps down 34 stairs
he would only
require 18 seconds to get to the bottom. If the time
is measured from
the moment the top step begins to descend to the
time he steps off
the last step at the bottom, find out the height of
the stair way in
steps?

Ans.46 steps.

10. The average age of 10 members of a committee is
the same as it was
4 years ago, because an old member has been replaced
by a young
member. Find how much younger is the new member ?

Ans.40 years.

11. Three containers A, B and C have volumes a, b, and
c respectively;
and container A is full of water while the other two
are empty. If
from container A water is poured into container B
which becomes 1/3
full, and into container C which becomes 1/2 full, how
much water is
left in container A?

12. ABCE is an isosceles trapezoid and ACDE is a
rectangle. AB = 10
and EC = 20. What is the length of AE?

Ans. AE = 10.

13. In the given figure, PA and PB are tangents to the
circle at A and
B respectively and the chord BC is parallel to
tangent PA. If AC = 6
cm, and length of the tangent AP is 9 cm, then what
is the length of
the chord BC?

Ans. BC = 4 cm.

15 Three cards are drawn at random from an ordinary
pack of cards.
Find the probability that they will consist of a king,
a queen and an ace.

Ans. 64/2210.

16. A number of cats got together and decided to kill
between them
999919 mice. Every cat killed an equal number of
mice. Each cat
killed more mice than there were cats. How many cats
do you think
there were ?

Ans. 991.

17. If Log2 x - 5 Log x + 6 = 0, then what would the
value / values of
x be?
Ans. x = e2 or e3.

18. The square of a two digit number is divided by
half the number.
After 36 is added to the quotient, this sum is then
divided by 2.
The digits of the resulting number are the same as
those in the
original number, but they are in reverse order. The
ten's place of
the original number is equal to twice the difference
between its
digits. What is the number?

Ans. 46

19.Can you tender a one rupee note in such a manner
that there shall
be total 50 coins but none of them would be 2 paise
coins.?

Ans. 45 one paisa coins, 2 five paise coins, 2 ten
paise coins, and 1
twenty-five paise coins.

20.A monkey starts climbing up a tree 20ft. tall. Each
hour, it hops
3ft. and slips back 2ft. How much time would it take
the monkey to
reach the top?

Ans.18 hours.





Return to question paper search

Next Question Paper: PTU(MBA) STRATEGIC MANAGEMENT

Previous Question Paper: Aptitude questions for Competitive Exams Part 2

Related Question Papers:


  • SECRETARIAL AND MANAGEMENT AUDIT UNIVERSTIY QUESTION PAPER


  • Economics


  • ECONOMICS


  • ECONOMICS


  • ICSE Important Questions : 2009


  • Categories


    Submit Previous Years University Question Papers and make money from adsense revenue sharing program

    Are you preparing for a university examination? Download model question papers and practise before you write the exam.

    Awards & Gifts
    Active Members
    TodayLast 7 Daysmore...

    ISC Technologies, Kochi - India. Copyright © All Rights Reserved.