Download Model question papers & previous years question papers

Posted Date: 26 Jul 2009      Posted By:: Giri    Member Level: Gold    Points: 5 (Rs. 1)

2009 Entrance Exams Other Entrance Exams State Bank of India (SBI) - Clerk Recruitment Exam - General Awareness paper Question paper



Course: Entrance Exams Other Entrance Exams   University/board:





1. Which of the following States will soon have its first Civil Airports ?
(A) Jammu & Kashmir
(B) Maharashtra
(C) Assam
(D) Meghalaya
(E) Sikkim
Ans : (E)

2. Who amongst the following made the 41st Test Century of his career recently ?
(A) Saurav Ganguly
(B) V. V. S. Laxman
(C) Rahul Dravid
(D) Sachin Tendulkar
(E) None of these
Ans : (D)

3. Which of the following was/were the objective(s) of the Mission Chandrayaan 1 ?
(a) Preparing dimensional atlas of the lunar surface.
(b) Chemical Mapping of the entire lunar surface.
(c) Locating minerals in the soil of the moon.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (D)

4. Which of the following States introduced a high tech foodgrain rationing system to ensure timely supply of the foodgrains to people living below poverty line ?
(A) Maharashtra
(B) Tamil Nadu
(C) Delhi
(D) West Bengal
(E) Karnataka
Ans : (E)

5. Which of the following is NOT a part of India’s Money Market ?
(A) Bill Markets
(B) Call Money Market
(C) Banks
(D) Mutual Funds
(E) Indian Gold Council
Ans : (E)

6. Which of the following is the objective of the project ‘Bhoomi Keralam’ launched by the State Govt. ?
(A) To conduct a survey of the land
(B) To bring those people back who have left the State and settled in other States
(C) To provide financial security to farmers who are in distress
(D) To identify those tribals who need jobs or financial assistance
(E) None of these
Ans : (A)

7. Which of the following countries adopted its new constitution recently ?
(A) Russia
(B) Equadore
(C) South Korea
(D) North Korea
(E) None of these
Ans : (B)

8. Which of the following awards was given to Pt. Bhimsen Joshi recently (2008) ?
(A) Padma Bhushan
(B) Sangit Natak Academy Award
(C) Maharashtra Bhushan
(D) Karnataka Ratna
(E) Bharat Ratna
Ans : (E)

9. Which of the following States got its first Rail link recently ?
(A) Haryana
(B) Arunachal Pradesh
(C) Sikkim
(D) Manipur
(E) Jammu & Kashmir
Ans : (E)

10. Barack Hussain Obama belongs to which of the following political parties ?
(A) Republican
(B) Democratic
(C) Labour
(D) American National Congress
(E) None of these
Ans : (B)

11. Which of the following is/are NOT the features of India’s Foreign Trade policy (2004 to 2009)?
(a) To double India’s percentage share of global trade from present 0·7 per cent to 1·5 per cent by 2009.
(b) Simplifying the procedures and bringing down the cost.
(c) Make SAARC countries India’s most preferred foreign trade partners by 2009.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) Only (a) & (c)
Ans : (C)

12. Stephen Harper whose name was in news recently is the ……….
(A) President of Canada
(B) Prime Minister of Canada
(C) President of Italy
(D) Prime Minister of Switzerland
(E) Foreign Minister of U.S.A.
Ans : (B)

13. Which of the following is NOT a fertilizer product ?
(A) Urea
(B) Murate of Potash
(C) Di Amonium Phosphate
(D) Calcium Carbonate
(E) All are fertilizers
Ans : (E)

14. A Rs. 35,000 crore JSW Steel Plant project was inaugurated in West Bengal recently. The project is setup / developed in ……….
(A) Singur
(B) Nandigram
(C) Salboni
(D) Malda
(E) Joynagar
Ans : (C)

15. Which of the following State Govts. Has announced that it will provide a special package of incentives to Employment Intensive Industries ?
(A) Punjab
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh
(E) Bihar
Ans : (C)

16. Which of the following nations has decided to increase its co-operation in the field of energy with India ?
(A) Russia
(B) China
(C) Bangladesh
(D) Nepal
(E) Japan
Ans : (A)

17. Which of the following services is NOT provided by the post offices in India ?
(A) Savings Bank Scheme
(B) Retailing of Mutual Funds
(C) Sale of stamp Papers (Judicial)
(D) Issuance of Demand Drafts
(E) Life Insurance cover
Ans : (D)

18. Mohammed Anni Nasheed is the newly elected President of ……….
(A) Fiji
(B) Maldives
(C) Iraq
(D) Iran
(E) None of these
Ans : (B)

19. Who amongst the following is the winner of the Nobel Prize for Literature 2008 ?
(A) Jean Marie Gustave Le Clezio
(B) Martti Ahtisaari
(C) Yoichiro Nambu
(D) Francoise Barre Sinoussi
(E) None of these
Ans : (A)

20. A national level commission of India has asked about twenty States to set up which of the following commissions in their States as early as possible ?
(A) Farmers Commission
(B) Women Commission
(C) Child Welfare Commission
(D) Law Commission
(E) None of these
Ans : (D)

21. Which of the following is/are the measure(s) taken by the Reserve Bank of India (RBI) to ease the liquidity crunch in the country ?
(a) Cut in Cash Reserve Ratio and Statutory Liquidity Ratio.
(b) Increase the flow of foreign direct investment.
(c) Supply of additional currency notes in the market.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (A)

22. The third India Brazil and South Africa (IBSA) Summit took place in which of the following dies recently ?
(A) Brazilia
(B) New Delhi
(C) Suncity
(D) Salvador
(E) Durban
Ans : (B)

23. Which of the following States has dcided to set up Arsenic Removal Plants in all the districts of the State to enable itself to provide arsenic free drinking water to all the people by 2010-11 ?
(A) Karnataka
(B) Kerala
(C) West Bengal
(D) Orissa
(E) Maharashtra
Ans : (C)

24. Who amongst the following is the author of the book ‘The Exile’ ?
(A) B. G. Verghese
(B) Philip Roth
(C) Aravind Adiga
(D) Navtej Saran
(E) None of these
Ans : (D)

25. Which of the following programmes is being implemented in all the districts of the country ?
(A) Sarva Shiksha Abhiyan
(B) Navodaya Vidhyalay
(C) Ultra Mega Power Project
(D) Rajiv Gandhi Grameen Vidyuthikara Yojana
(E) None of these
Ans : (A)

26. The Govt. of India decided to provide a bonus price of Rs. 50 per quintal on which of the following products over and above its minimum support price of Rs. 850 per quintal ?
(A) Wheat
(B) Paddy
(C) Sugarcane
(D) Cotton
(E) None of these
Ans : (B)

27. Who amongst the following is the author of the book ‘The Namesake’ ?
(A) Vikram Seth
(B) V. S. Naipaul
(C) Arun Bhagat
(D) Anita Desai
(E) Jhumpa Lahiri
Ans : (E)

28. Besides USA India has signed Nuclear Agreement with which of the following countries and is named as ‘Co-operation Agreement for Peaceful uses of Nuclear Energy’ ?
(A) Italy
(B) Germany
(C) France
(D) Canada
(E) Australia
Ans : (C)

29. Tzipi Livini whose name was in news recently is from which of the following countries ?
(A) Singapore
(B) South Korea
(C) Austria
(D) Israel
(E) None of these
Ans : (D)

30. World Ozone day is observed on ……….
(A) 16th September
(B) 16th October
(C) 16th November
(D) 26th September
(E) 26th October
Ans : (A)

31. Which of the following is NOT a Govt. Sponsored organization ?
(A) Small Industries Development Bank of India
(B) NABARD
(C) National Housing Bank
(D) ICICI Bank
(E) All are Govt. sponsored
Ans : (D)

32. ‘Merdeka Cup’ is associated with the game of ……….
(A) Badminton
(B) Football
(C) Hockey
(D) Golf
(E) Tennis
Ans : (B)

33. India’s Space Rocket Launching Centre is in ……….
(A) Portblair
(B) Hassan
(C) Tirupati
(D) Kochi
(E) Sri Harikota
Ans : (E)

34. The National Games scheduled in 2011 will be organized in ……….
(A) Bengaluru
(B) Goa
(C) Kolkata
(D) Kochi
(E) Jaipur
Ans : (B)

35. Which of the followiing diseases is not covered under Integrated Disease Surveillance project ?
(A) Cholera
(B) Tuberculosis
(C) AIDS
(D) Polio
(E) Cancer
Ans : (E)

36. Which of the following is TRUE about ‘Antyodaya Anna Yojana’ ?
(a) Scheme is for Below Poverty Line families.
(b) People are provided cooked meals under the scheme.
(c) All beneficiaries of National Rural Employment Guarantee Act are covered in this scheme.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (E)

37. Jelena Jankovic of Serbia won which of the following titles of tennis after defeating Svetlana Kuznetsova ?
(A) China Open
(B) Japan Open
(C) New Zealand Open
(D) Australian Open
(E) None of these
Ans : (A)

38. Who amongst the following is the Minister of Home Affairs in Union Cabinet of India at present ?
(A) Shivraj Patil
(B) Lalu Prasad Yadav
(C) P. Chidambaram
(D) Sharad Pawar
(E) None of these
Ans : (C)

39. Banks are required to pay how much percentage of their net bank credit to Priority Sector is advance ?
(A) 5%
(B) 7%
(C) 10%
(D) 15%
(E) None of these
Ans : (C)

40. Dronacharya Award is given for excellence in ……….
(A) Literacy Work
(B) Social Service
(C) Coaching in Sports
(D) Journalism
(E) None of these
Ans : (E)





Return to question paper search

Next Question Paper: State Bank of India - Clerk Recruitment Exam - General English paper

Previous Question Paper: Code No: R05312306 III B.Tech I Semester Regular Examinations, November 2008 PLANT BIOTECHNOLOGY [Set No. 1]

Related Question Papers:




  • Social Security Assistants (SSA)


  • Indian Institute of Fashion Technology Entrance Exam


  • Bank of India - Clerk Exam - Comouter and General knowledge


  • BDO PRELIMINARY EXAM 31-5-08


  • Categories


    Submit Previous Years University Question Papers and make money from adsense revenue sharing program

    Are you preparing for a university examination? Download model question papers and practise before you write the exam.

    Awards & Gifts
    Active Members
    TodayLast 7 Daysmore...

    ISC Technologies, Kochi - India. Copyright © All Rights Reserved.