Download Model question papers & previous years question papers

Posted Date: 19 Feb 2010      Posted By:: gopal choudhary    Member Level: Silver    Points: 5 (Rs. 1)

2009 India’s Economy Economics (Solved) Question paper



Course:   University/board: UPSC Examination





1.India has ?
Socialistic economy
Gandhian economy
Answer: Mixed economy
Free economy
2.The most important source of capital formation in India has been?
Answer: Household savings
Public sector savings
Government revenue surpluses
Corporate savings
3.In India, the Public Sector is most dominant in?
transport
steel production
Answer: commercial banking
organised term lending financial institutions.
4.Goa’s economy is mainly based on ?
tourism
Answer: export of ores
agriculture
None of these
5.India’s wage policy is based on ?
Answer: Cost Of Living
Standard of living
productivity
None of these
6.One of the reasons for India’s occupational structure remaining more or less the same over the years has been that
Productivity in agriculture has been high enough to induce people to stay with agriculture
Answer: People are largely unaware of the significance of transition from agriculture to industry for economic development.
Investment pattern has been directed towards capital intensive industries.
ceilings-on land holdings have enabled more people to own land and hence their preference to stay with agriculture
7. Which of the following is correct regarding the Gross Domestic Savings in India?
Answer: Contribution of Household sector is the largest
Contribution of Government sector is the largest
Contribution of Corporate sector is the largest
None of these.
8.Which of the following governmental steps has proved relatively effective in controlling the double digit rate of inflation in the Indian economy during recent years
Answer: Containing budgetary deficits and unproductive expenditure
Streamlined public distribution system
Enhanced rate of production of all consumer goods
Pursuing an export -oriented strategy
9.The modern economy is not characterised by?
capital intensive mode of production
development of money economy
production for market
Answer: self-sufficient village system
10.One of the problems in calculating the national income in India correctly is?
under - employment
inflation
Answer: non -monetised consumption
low savings
11.The main source of India’s national income is?
Industry
Answer: Agriculture
Forestry
None of these
12.Which of the following are the main causes of slow rate of growth of per capita income in India?
I. High capital - output ratio
2. High rate of growth of population
3. High rate of capital formation
4. High level of fiscal deficits
Answer: 1,2
2,3,4
1,4
All of the Above
13. Among Indian Economists who had done pioneering work on National Income?
P. N. Dhar
Jagdish Bhagwati
Answer: V. K. R. V. Rao
Prof. Shenoi
14.Which of the following is not a method of estimating national income?
Income method
Value - added method
Expenditure method
Answer: Export - import method
15. In our country, which of the following affects poverty line the most?
Level of prices
Production quantum
Answer: Per capita income
Quantum of gold reserve
16.To know whether the rich are getting richer and the poor getting poorer, it is necessary to compare
The availability of food grains among two sets of people, one rich and the other poor, over different periods of time
Answer: The distribution of income of an identical set of income recipients in different periods of time
The wholesale price index over different periods of time for different regions
The distribution of income of different sets of income recipients at a point of time
17.The largest revenue in India is obtained from?
Sales Tax
Direct Taxes
Answer: Excise Duties
None of these
18.Which of the following is not true about ‘vote on-account’?
Answer: It is a budget presented in the Parliament to cover the deficit left by the last budget.
It does not allow the Government to set for the economic policies of the new plan which starts from April 1.
It prevents the Government from imposing fresh taxes or withdrawing old one.
This allows the Government to withdraw an amount for a period with the consent of Parliament.
19.Fresh evaluation of every item of expenditure from the very beginning of each financial year is called ?
Fresh Budgeting
Deficit Budgeting
Performance Budgeting
Answer: Zero-based Budgeting
20. Government imposes taxes to ?
check the accumulation of wealth among the rich
Answer: Run the machinery of state
uplift weaker sections
None of these
21.An ad valorem duty is a tax on the basis of
Answer: the price of a commodity
the value added
the advertisement expenditure
the unit of the commodity
22. The budget is presented to the Parliament on
Answer: the last day of February
15th March
the last day of March
1st April
23.The income tax in India is
indirect and progressive
direct and proportional
Answer: direct and progressive
indirect and proportional
24. Fiscal Policy is connected with
Issue of currency
exports and imports
Answer: public revenue and expenditure
None of these
25.Which of the following is not a direct tax?
Wealth Tax
Income Tax
Estate Duty
Answer: Sales Tax





Return to question paper search

Next Question Paper: Sbi clerk reasoning ability model paper

Previous Question Paper: Indian History Question for IAS Exams (Solved)

Related Question Papers:


Categories


Submit Previous Years University Question Papers and make money from adsense revenue sharing program

Are you preparing for a university examination? Download model question papers and practise before you write the exam.

Awards & Gifts
Active Members
TodayLast 7 Daysmore...

ISC Technologies, Kochi - India. Copyright © All Rights Reserved.