Download Model question papers & previous years question papers

Posted Date: 08 Jun 2010      Posted By:: P. Subhashini    Member Level: Gold    Points: 5 (Rs. 1)

2010 Rrb para medical junior health inspector exam questions Question paper



Course:   University/board:





RRB PARA MEDICAL Junior Health Inspector QUESTIONS


1. A sub-center is meant to be there for every ……. population in Hilly areas

(a) 1000 (b) 3000 (c) 5000 (d) 10000
2 One primary health center should be there for every …….. rural
population in the plains

(a) 10000 (b) 20000 (c) 30000 (d) 40000
3 Hind Kusht Nivaran Sangh is a voluntary agency related to the disease:

(a) Tuberculosis (b) Leprosy (c) Malaria (d) Filaria
4 The colour of the center square in the vaccine vial monitor in a well
stored polio vaccine should be:

(a) White (b) Violet (c) Blue (d) Pink
5 The world Health Day is celebrated on

(a) March 1st (b) April 7th (c) July 1st (d) December 1st
6 GOBI campaign of the UNICEF includes all except:

(a) Growth monitoring (b) Observation (c) Breast feeding (d) Immunization
7 The international agency providing support for the National Blindness
Control Programme is:

(a) DANIDA (b) SIDA (c) USAID (d) CARE
8 Major symptoms of an AIDS patient is:

(a) Weight loss (b) Diarrhea (c) Fever (d) All of the above
9 The ideal weight for an adult person is calculated on the basis of his:

(a) Age (b) Height (c) Economic status (d) All of the above
10 Risk factors for developing coronary heart disease include:

(a) Smoking (b) Hypertension (c) Serum Cholesterol (d) All of the above
11 The salt intake per day should be kept to a limit of:

(a) 1 gm daily (b) 5 gm daily (c) 10 gm daily (d) 15 gm daily
12 A normal blood pressure is said to be about:

(a) 300 / 200 (b) 200 / 150 (c) 120 / 80 (d) 70 / 40
13 Pulse rate of babies is:

(a) More than adults (b) Less than adults (c) Same as adults (d) No fixed
pattern
14 Normal respiratory rates in adults is about:

(a) 5/ min (b) 10/min (c) 17/min (d) 27/min
15 Streptococcal throat infection can later lead to:

(a) Tuberculosis (b) Leprosy (c) Rheumatic heart Disease (d) Malaria
16 India's population at present is about:

(a) Ten Thousand (b) One Million (c) One Billion (d) Ten Billion
17 While calculating birth rates the denominator used is:

(a) live births (b) mid-year population (c) census population (d) any of the
above
18 The objective of National population policy is to bring the total
fertility rates to replacement level by:

(a) 2005 (b) 2010 (c) 2015 (d) 2020
19 A woman is expected to attend the antenatal clinic at least ….. / month
during the first 7 months:

(a) one (b) twice (c) thrice (d) four times
20 On an average a normal healthy woman should gain about ….. kg of weight
during pregnancy

(a) 5 kg (b) 12 kg (c) 20 kg (d) 30 kg
21 An unimmunised mother should be given ….. doses of Tetanus toxoid
during pregnancy

(a) one (b) two (c) three (d) four
22 The extra amount of calories required during pregnancy is:

(a) 300 Kcal (b) 440 Kcal (c) 550 Kcal (d) 600 Kcal
23 At one year of age a baby should weigh around:

(a) 5 kg (b) 10 kg (c) 15 kg (d) 20 kg
24 As per Baby friendly hospital initiative breast feeding by the mother
after normal delivery should be started within:

(a) one hour (b) five hours (c) 10 hours (d) 24 hours
25 Under the ICDS programme the amount of protein provided for children
between 1-6yrs is:

(a) 5 gms (b) 10 gms (c) 15 gms (d) 20 gms
26 Father of medicine is:

(a) Hippocrates (b) Aesculapius (c) Susrutha (d) Thomas Syndenham
27 James Lind is related to the disease:

(a) small pox (b) scurvy (c) scabies (d) scoliosis
28 DPT vaccination is related to the disease:

(a) Polio (b) Measles (c) Pertussis (d) All of the above
29 Chicken pox is caused due to a:

(a) Virus (b) Bacteria (c) Fungus (d) Protozoa
30 Measles vaccine is given under the National Immunization Programme

(a) 1 month (b) 6 months (c) 9 months (d) 15 months
31 The classical triad of Rubella include:

(a) Cataract (b) Cardiac Malformation (c) Deafness (d) all of the above
32 BCG vaccination is given to protect against:

(a) Tuberculosis (b) Meningitis (c) Chicken pox (d) All of the above
33 Oral polio vaccine:

(a) Live vaccine (b) Killed vaccine (c) Freeze dried vaccine (d) Recombinant
vaccine
34 Hepatitis A virus is mainly transmitted through:

(a) facial-oral route (b) parental route (c) sexual transmission (d) blood
transmission
35 Rice water stools is seen in:

(a) Cholera (b) Typhoid (c) Salmonellosis (d) Botulism
36 DOTS is related to the disease:

(a) Leprosy (b) Tuberculosis (c) Hepatitis (d) Malaria
37 Ancylostomiasis is the other name for

(a) Hook worm (b) Round worm (c) Tape worm (d) Guinea worm
38 The worm infestation eliminated from India is:

(a) Hook worm (b) round worm (c) Tape worm (d) Guinea worm
39 Dengue fever is transmitted by:

(a) aedes (b) culex (c) anopheles (d) mansonia
40 Malaria is caused by:

(a) bacteria (b) protozoan (c) virus (d) fungus
41 The disease not present in India is

(a) dengue (b) yellow fever (c) Japanese encephalitis (d) kyasanur forest
disease
42 Leptospirosis is transmitted through:

(a) rat urine (b) rat bite (c) mosquito (d) dog bite
43 Beef tape worm is:

(a) Taenia saginata (b) Taenia solium (c) Echinococcus granulosis (d) Guenia
worm
44 Trachoma is a disease related to:

(a) eyes (b) ears (c) nose (d) throat
45 Leprosy should be treated for a minimum period of:

(a) life long (b) 20 yrs (c) 5 yrs (d) 6-12 months
46 Gonorrhea is a disease transmitted through

(a) food (b) needle prick (c) blood transfusion (d) sexually
47 Modifiable risk factors in case of hypertension include all except

(a) age (b) obesity (c) salt intake (d) alcohol intake
48 Rheumatic heart disease is related to the condition:

(a) throat infection (b) ear infection (c) eye infection (d) leg infection
49 Goiter is related to the gland:

(a) pancreas (b) thyroid (c) parotid (d) adrenals
50 Diabetes is caused due to deficiency of:

(a) insulin (b) ptyalin (c) thyroxin (d) glucagon
51 Most common cause of blindness in India is:

(a) cataract (b) glaucoma (c) refractive index (d) vitamin A deficiency
52 Barrier method of contraception is:

(a) condom (b) intra–uterine device (c) oral pills (d) injectables
53 One gram of protein will give …. Kcal/gm

(a) 4 (b) 9 (c) 12 (d) 15
54 The reference protein is:

(a) egg (b) milk (c) meat (d) fish
55 Limiting Amino acid in plus is:

(a) lysine (b) threonine (c) methionine (d) valine
56 The amount of protein required by an Indian adult is …… grm protein/kg
body wt.

(a) 0.5 (b) 1 (c) 5 (d) 10
57 Saturated fatty acids are all except

(a) lauric (b) palmitic (c) stearic (d) oleic
58 Deficiency of vitamin D causes

(a) rickets (b) scurvy (c) night blindness (d) all of the above
59 Pellagra is a deficiency disease caused due to the deficiency of

(a) riboflavin (b) thiamine (c) niacin (d) folate
60 Rich source of vitamin A is

(a) ripe papaya (b) ripe mango (c) green leafy vegetables (d) all of the above
61 The mineral that is associated with anemia is:

(a) calcium (b) iron (c) magnesium (d) sodium
62 Infections primarily of animals that can be transmitted through milk is
all except

(a) tuberculosis (b) brucellosis (c) Q fever (d) malaria
63 The addition of colouring agents to food is called

(a) food additives (b) food adulteration (c) food fortification (d) none of the
above
64 As per the Mid-day meal programme the meals should supply at least ……
of the total energy requirement

(a) 1/3rd (b)1/4th (c) ½ (d) 3/4th
65 The type of learning relating to skills is:

(a) cognitive (b) affective (c) psychomotor (d) all of the above
66 The average population of a village in India is estimated to be:

(a) 5000 (b) 2500 (c) 1500 (d) 550
67 The amount of bleaching powder required to disinfect 1000 liters of
water is

(a) 1.5 gms (b) 2.5 gms (c) 3.5 gms (d) 4.5 gms
68 Hardness of water can be caused due to

(a) chlorides (b) sulphates (c) nitrates (d) all of the above
69 Free and combined chlorine in water can be determined using:

(a) orthotoludine test (b) methylene blue test (c) phosphatase test (d) all
of the above
70 In a house window area should be at least …. of the floor area

(a) 1/20th (b) 1/10th (c) 1/5th (d) 1/2
71 Overcrowding is said to exist if …. no of persons over 9 yrs of age not
husband and wife, of opposite sexes are obliged to

sleep in the same room

(a) 2 (b) 3 (c) 4 (d) 5
72 The method of waste disposal in which waste is disposed along with
night soil is known as

(a) dumping (b) tipping (c) composting (d) incineration
73 The mosquito which lays its eggs on the leaves of certain aquatic
plants is

(a) aedes (b) anopheles (c) mansonia (d) culex
74 The tiger mosquito is

(a) anopheles (b) culex (c) aedes (d) mansonia
75 Biological control of mosquitoes is by using

(a) minerals oils (b) fishes (c) insecticides (d) all of the above
76 Lindane is a:

(a) DDT (b) BHC (c) malathion (d) fention
77 Zinc phosphide is an efficient

(a) rodenticide (b) insecticide (c) bactericide (d) disinfectant
78 Bird flu is caused by:

(a) virus (b) bacteria (c) fungus (d) protozoa
79 The normal human body contains

(a) 20 chromosomes (b) 25 chromosomes (c) 36 chromosomes (d) 46 chromosomes
80 Among the blood groups the blood group considered as the universal
donor is

(a) A group (b) B group (c) AB group (d) 0 group
81 The sex chromosome composition of XO is related to

(a) turners syndrome (b) klienfelters syndrome (c) super female (d) none of
the above
82 Erythroblastosis foetalis is a disease related to

(a) blood groups (b) red blood cells (c) white blood cells (d) platelets
83 Births and deaths should be registered with in

(a) 7 days (b) 14 days (c) 21 days (d) 30 days
84 The census is taken at intervals of

(a) 5 yrs (b) 10 yrs (c) 15 yrs (d) 20 yrs
85 The diseases notifiable to the WHO under the international Regulation
Act are all except

(a) cholera (b) plague (c) yellow fever (d) diphtheria
86 The best method to present data to the man on the street is:

(a) bar chart (b) pie chart (c) pictogram (d) frequency polygon
87 When a set of numbers is arranged in ascending or descending order and
the center number is taken it is called a:

(a) mean (b) median (c) mode (d) range
88 Socratic method of communication is

(a) one-way (b) two-way (c) verbal (d) non-verbal
89 The recommended illumination required for casual reading is

(a) 50 lux (b) 100 lux (c) 300 lux (d) none of the above
90 A daily exposure of …dB is about the limit people can tolerate without
substantial damage to bearing

(a) 35 (b) 55 (c) 65 (d) 85
91 The best method that can be used to teach mothers on how to use oral
rehydration solution is

(a) Lecture (b) Flash cards (c) Demonstration (d) Panel discussion
92 Message in a poster created for health education should be

(a) short (b) simple (c) direct (d) all of the above
93 Resource for health planning are:

(a) man power (b) money (c) material (d) all of the above
94 The committee that visualized the development of primary health center
is:

(a) Bhore Committee (b) Mukerji Committee (c) Chadah Committee (d) Shrivastav
Committee
95 Zila parishad is at the:

(a) Village level (b) Town level (c) Block level (d) District level
96 The drug used for tuberculosis include all except

(a) dapsone (b) rifampicin (c) ethambutol (d) isoniazid
97 Crude death rate in India as per the latest population statistics is:

(a) 25 (b) 20 (c) 15 (d) 8
98 Infant mortality rate in Kerala is about ….. / 1000 live births

(a) 67 (b) 50 (c) 25 (d) 14
99 Sex ratio in Kerala is …… / 1000 males

(a) 850 (b) 933 (c) 1000 (d) 1058
100 As per the ICDS scheme an Anganwadi worker is meant to be there for
every….population

(a) 500 (b) 1000 (c) 3000 (d) 5000


Answers

1 B 11 D 21 B 31 D 41 B 51 A 61 B 71 A 81 A 91 C
2 C 12 C 22 A 32 A 42 A 52 A 62 D 72 C 82 A 92 D
3 B 13 A 23 B 33 A 43 A 53 A 63 A 73 C 83 C 93 D
4 A 14 C 24 A 34 A 44 A 54 A 64 A 74 C 84 B 94 A
5 B 15 C 25 D 35 A 45 D 55 C 65 C 75 B 85 D 95 D
6 B 16 C 26 A 36 B 46 D 56 B 66 D 76 B 86 C 96 A
7 A 17 B 27 B 37 A 47 A 57 D 67 B 77 A 87 B 97 D
8 D 18 B 28 C 38 D 48 A 58 A 68 D 78 A 88 B 98 D
9 B 19 A 29 A 39 A 49 B 59 C 69 A 79 D 89 B 99 D
10D 20 B 30 C 40 B 50 A 60 D 70 C 80 D 90 D 100B





Return to question paper search

Next Question Paper: Rrb para medical health inspector exam

Previous Question Paper: RRB PARA MEDICAL Public Health Nurse EXAM QUESTIONS

Related Question Papers:


Categories


Submit Previous Years University Question Papers and make money from adsense revenue sharing program

Are you preparing for a university examination? Download model question papers and practise before you write the exam.

Awards & Gifts
Active Members
TodayLast 7 Daysmore...

ISC Technologies, Kochi - India. Copyright © All Rights Reserved.