Download Model question papers & previous years question papers

Posted Date: 09 Oct 2010      Posted By:: D.V. Raghuram    Member Level: Silver    Points: 5 (Rs. 1)

2010 Rpf exam model paper Question paper



Course:   University/board: Railway Exams





1. ?248+ \/52+?144 =?

(A) 14 (B) 16
(C) 18-8 (D) 16•6

Answer.B

2. The boys and girls in a college
are in the ratio 3 : 2. lf 20% of the
boys and 25% of the girls are
adults, the percentage of students
who are not adults is-

(A) 675% (B) 82-5%
(C) 78% (D) 58%

Answer.C

3. Five years ago the average age of
A, B, C, D was 45 years. By
including X the present average
of all the five is 49 years. Then
the present age of X is-—

(A) 64 years (B) 48years
(C) 45 years (D) 40 years

Answer.C

4. The difference between simple
interest and the compound
interest on Rs. 800 at 5% per
annum for 1 year is—»

(A) Rs. 81
(B) Rs. 41
(C) Rs. 56•50
(D) None of these.

Answer.D

5. A boat moves downstream at the
rate of 1 km in 6 minutes and
upstream at the rate of 1 km in 10
minutes. The speed of current
is-

(A) 2 km/ hr
(B) 1km/ hr
(C) l•5 km/ hr
(D) 2•5 km/ hr

Answer.A

6. The ratio of number of boys and
girls in a school of 720 students
is 7 : 5. How many more girls
should be admitted to make the
ratio 1 1 1 ?

(A) 90 (B) 220
(C) 120 (D) 240

Answer.C

7. A can do g of a work in 5 days. B
can dog of the work in 10 days.
ln how many days both A and B
can do the work ?

(A) 7%days (B) 9%days
(c) Sgdays (D) 10 days

Answer.B

11. Consider the following state-
ments-
Assertion (A) : Median of {7, 2,
12, 5, 9} is 7.
Reason (R) : The middle most
value ot a data arranged in
ascending order is called median.
Now select your answer acc0r•
ding to the coding scheme given
below-

(A) (A) is true, but (R) is false
(B) (A) alone is true
(C) (R) alone is true
(D) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation
of (A).

Answer.D

12. Match List-I with List-II correctly
and select your answer using the
codes given below—~
List-I
(a) Correlation coefficient
(b) Coefficient of variation
(c) For a symmetrical distribu-
tion
(d) MeandeviationfromMedian
List-II
1. Mean = Median = Mode
2. Least
3. Percentage variation
4, Cannot exceed unity

Codes :
(a) (b) (C) (d)
(A) 4 3 Z 1
(B) 4 2 3 1
(C) 4 3 1 2
(D) 3 4 2 1

Answer.C

13. Which one of the following is
correctly matched ?

(A) Harmonic mean
—A measure of skewness
(B) Mean deviation
-An average
(C) Analysis
—An arrangement of data
(D) Sales and profit
-—-Positive correlation

Answer.B

14. Which one of the following is
correctly matched ?

(A) Data ——A collection of objects
(B) Mode
—A well defined measure
(C) Range —Difference between
the largest and the smallest
items of a data
(D) Q. D.
-A best measure of dispersion

Answer.C

15. The average of three numbers is
135. The largest number is 180
and the difference of the other
two is 25. The smallest number
is— _

(A) 130 (B) 125
(C) 120 (D) 100

Answer.D

16. By frequency distribution we
mean the classification of data
according to—

(A) dissimilarities
(B) similarities
(C) class intervals
(D) magnitude

Answer.C

17. Value of M.D. of [5, 5, 5, 5, 5)
from Median is-

(A) 0 (B) 2
(C) 4 (D) 5

Answer.A

18. lf y = 3 + 2x, then the coefficient
of correlation between x and y
is~

(A) -1 (B) 0
(C) 0•5 (D) 1

Answer.D

19. Which one of the following
measures cannot be computed
for {2, 7, 5, 10, 4) ?

(A) Mean
(B) Median
(C) Mode
(D) Harmonic Mean

C

20. Consider the following state-
ments—
Assertion (A) : Histogram is a
graphical presentation of data.
Reason (R) : Statistical data can
be represented in the form of
graphs.
Now select your answer accord-
ing to the coding scheme given
below-

(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are false
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer.A

21. The Green Revolution has led to
marked increase in—
1. Productivity of wheat
2. Productivity of pulses
3. Regional inequalities [
4. Inter-personal inequalities A

Of the statements—
(A) 1 and 2 are correct
(B) 3 and 4 are correct
(C) 1, 3 and 4 are correct
(D) All are correct.

Answer.A

22. The chief centre or meeting point
of the Indo-Roman trade was-

(A) Arikamedu
(B) Alexandria
(C) Madurai
(D) Musiri

Answer.D

23. The Indus Valley Civilization is
about-

(A) Ten thousand years old
(B) Seven thousand years old
(C) Five thousand years old
(D) Three thousand years old

Answer.D

24. Upanishads are books on-

(A) Religion
(B) Yoga
(C) Philosophy
(D) Law

Answer.C

25. Which one of the following is
correctly matched 7

(A) Ellora caves -Sal
(B) Mahabalipuram
-Rashtral
(C) Meenakshi temple
-Pallavas
(D) Khajuraho —Chandelas

Answer.D

26. Which of the following were
included in the Cripps propo»
sals ?
1. India was promised domin-
ion status
2. Setting up of a constitution-
making body consisting of
the elected representatives
from British India and mem-
bers from the princely states.
3. Setting up of an Executive
Council composed of Indians
alone
4. It suggested partition of
India
Of the statements-

(A) 1, 2 and 3 are correct
(B) 2, 3 and 4 are correct
(C) 1, 3 and 4 are correct
(D) 1, 2 and 4 are correct

Answer.A

27. The Iain temples known for the
finest marble carvings in India
are situated at-

(A) Gwalior i (B) Iaipur
(C) Gandhara (D) Dilwara

Answer.D

28. Who prepared the draft of the
'Quit India' resolution ?

(A) Acharya Kripalani
(B) Iawaharlal Nehru
(C) Sardar Vallabhbhai Patel
(D) Pattabhi Sitaramayya

Answer.B

29. Arrange the following events in
chronological order and mark
the correct choice from the
options given below-
1. Death of Bal Gangadhar
Tilak
2. Nagpur session of the
Congress
3. The Moplah uprising
4. The inauguration of Vishwa
Bharati at Shantiniketan.

(A) 4, 3, 2 and 1
(B) 3, 4, 2 and 1
(C) 2, 1, 3 and 4
(D) 3, 2, 4 and 1

Answer.*

30. Who is called as the father of
pure Tamil movement ?

(A) Bhavanar
(B) Bharathi
(C) Thiru.V. Kalyanasundaranar
(D) Maraimalai Adikal

Answer.D

31. The district with highest population in Tamil Nadu as per 2001
census is-

(A) Madurai
(B) Chennai
(C) Coimbatore
(D) Trichi

Answer.C

32. The district with highest literacy
rate in Tamil Nadu is-

(A) Kamniyakumari
(B) Tirunelveli
(C) Cuddalore
(D) Thanjavur

Answer.D

33. The density of population in
Tamil Nadu is (as per 2001
census)-

(A) 478 (B) 456
(C) 411 (D) 626

Answer.A

34. SEBI has introduced rolling
settlement for selected shares
under the method-

(A) All shares have to be paid
for on the day of purchase
(B) Purchaser has to make
advance payment for the share
(C) Purchase can be set oft
against sales
(D) Payment has to be settled at
the end of 5th day

Answer.D

35. Which of the following state»
ments is correct regarding Indira
Awas Yojana ?

(A) Soil and water conservation
works
(B) Construction of rural roads
(C) Providing houses at free of
cost to the members of SC / ST
• and free bonded labourers
(D) Land development and
waste land development

Answer.C

36. Match List-I with List—II correctly
and select your answer using the
codes given below-
List-I List-II
(a) IFCI 1. 1955
(b) ICICI 2. 1964
(c) IDBI 3. 1948
(d) EXIM Bank 4. 1971

Codes:
(a) (b) (C) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 3 2 4 1
(C) 3 1 2 4
(D) 2 3 4 1

Answer.C

37. Consider the following state-
ments-
1. The expansion of the public
sector was based on Indus—
trial Policy Resolution, 1956
2. Govt. has announced New
Industrial Policy in ]uly,
1991.
3. Govt. has not announced
any industrial policy at all.
Of the statements-

(A) 1 alone is correct
(B) 2 alone is correct
(C) 1 and 2 are correct '
(D) All are correct _

Answer.C

38. On whose vision was the term
'democratic socialism' described ?

(A) Mahatma Gandhi
(B) Srnt. Indira Gandhi
(C) Iawaharlal Nehru
(D) Sardar Vallabhbhai Patel

Answer.C

39. Which one of the following is
correctly matched ?

(A) Industrial policy statement
-2002
(B) Report on the committee on
disinvestment of shares (Rangarajan Committee) -1987
(C) Common Minimum Programme of United Front Govt.
-1996
(D) Start of tenth Five-Year Plan
-2005

Answer.C

40. For which purpose is the finance
commission appointed ?

(A) To make recommendahon
for devolution of non-plan
revenue resources
(B) To earn foreign exchange
(C) To recommend measures for
profit making public sector
enterprises
(D) To impose taxes

Answer.A

41. In which year was Legislative
Council abolished in Tamil
Nadu ?

(A) 1984 (B) 1985
(C) 1986 (D) 1987

Answer.C

42. The major emphasis in the First
Five-Year Plan was on-

(A) Employment generation
(B) Agriculture
(C) Export promotion
(D) Industry

Answer.B

43. UNICEF was established in the
year-

(A) 1946 (B) 1956
(C) 1949 (D) 1954

Answer.A

44. Which one of the following is
correct .

(A) Human Development Index
-United Nations
(B) PQLI -1996
(C) Social Indicators -I.ndia
(D) Welfare measures -Morris

Answer.A

45. Indian Telephone Industries Ltd.
is located at-

(A) Mumbai and Bangalore
(B) Bangalore
(C) Mumbai and New Delhi
(D) Mumbai and Chennai

Answer.B

46. Raurkela steel plant was set up
with the assistance from-

(A) USSR
(B) UK
(C) USA
(D) West Germany

Answer.D

47. The Oil and Natural Gas Com-
mission was set up i.n•- .

(A) 1956 (B) 1957
(C) 1959 (D) 1961

Answer.A

48. The Deputy Chairman of Planning Commission——

(A) Is the Prime Minister
(B) Is the Planning Minister
(C) Holds the rank of a cabinet
minister _
(D) Is an economist of repute

Answer.C

49. World Trade Organisation was
started in the year•

(A) 1984 (B) 1994
(C) 1995 (D) 1996

Answer.C

50. In Tamil Nadu, the district with
the highest sex ratio as per 2001
census is-

(A) Tuticorin (B) Tirunelveli
(C) Rarnnad (D) Nilgiris

Answer.B





Return to question paper search

Next Question Paper: General knowledge model paper

Previous Question Paper: AIR DD Engineering assistants Model paper

Related Question Papers:


Categories


Submit Previous Years University Question Papers and make money from adsense revenue sharing program

Are you preparing for a university examination? Download model question papers and practise before you write the exam.

Awards & Gifts
Active Members
TodayLast 7 Daysmore...

ISC Technologies, Kochi - India. Copyright © All Rights Reserved.