Download Model question papers & previous years question papers

Posted Date: 22 Oct 2010      Posted By:: D.V. Raghuram    Member Level: Silver    Points: 5 (Rs. 1)

2008 West Bengal P.C.S. Audit and Accounts Service (Pre.) Exam Question paper



Course:   University/board:





West Bengal P.C.S. Audit and Accounts Service (Pre.) Exam
(Held on 19-7-2009)
General Studies

Directions—(Q. 1 and 2) Choose the appropriate meaning of the bold section in the given sentences from the options provided.

1. He decided to cache his jewellery in the locker.
(A) Stow away safely
(B) Cram
(C) Clean
(D) Carry away
Ans : (A)

2. In the chilly winter, the dank dormitory was no comfort to the weary travellers.
(A) Cold
(B) Damp
(C) Dark
(D) Humid
Ans : (B)

3. Choose the correct alternative of meaning for the word bold in the given sentence.
The emergency room of the hospital is always a scene of hectic activity.
(A) frenetic
(B) fevered
(C) slow
(D) fast
Ans : (A)

Directions—(Q. 4 and 5) Choose the most appropriate word to fill in the gaps in the sentences.

4. Even without a microphone, his ……voice broadcasted the message to the farthest reaches of the auditorium.
(A) stentorian
(B) soothing
(C) muffled
(D) obnoxious
Ans : (A)

5. The retired judge was too …… to be taken in by the spurious excuses given by the swindler.
(A) astute
(B) obtuse
(C) paltry
(D) ingenious
Ans : (A)

Directions—(Q. 6 to 8) Select the right preposition from the given options.

6. This looks beautiful …… Moonlight.
(A) in
(B) by
(C) at
(D) on
Ans : (A)

7. The lawyer drew …… the will and asked the witnesses to sign it.
(A) up
(B) over
(C) upon
(D) across
Ans : (A)

8. After fooling everybody for years the culprit was found……
(A) in
(B) over
(C) at
(D) out
Ans : (D)

Directions—(Q. 9 to 11) Fill in the blanks with the option which best fits in with the meaning of the sentence as a whole :

9. When they are confronted with anything unusual, they persist in taking its character away by the simple …… of calling it pathological.
(A) expectorant
(B) expedient
(C) experiment
(D) example
Ans : (D)

10. I will paint these Multitudinous seas …… with the gore of my foes.
(A) reverberant
(B) incarnadine
(C) agog
(D) incarcerate
Ans : (A)


11. Sheep must flock together, always, for they are…… animals.
(A) segregated
(B) adherent
(C) bereft
(D) gregarious
Ans : (D)

Directions—(Q. 12 to 14) For each blank, choose the correct phrase from the given options.

12. In order to get a …… view of the village, we climbed the top of the mountain.
(A) varied
(B) bird's eye
(C) clear cut
(D) spine-chilling
Ans : (B)

13. Mainak's father has agreed to …… until his debtor can get the business up and running again.
(A) call his bluff
(B) call the shots
(C) a close call
(D) call off the dogs
Ans : (D)

14. We have already wasted an hour; let us now …… our studies.
(A) get on with
(B) prolong
(C) go over
(D) go through
Ans : (A)

Directions—(Q. 15 and 16) Find out the words most nearly opposite in meaning to the expressions bold in the respective sentences.

15. The Cadaverous face of Dracula in the film horrified many viewers.
(A) Corpulent
(B) Scary
(C) Flaccid
(D) Ominous
Ans : (A)

16. The slipshod nature of his work made him come in for a reprimand from his supervisor.
(A) admonishment
(B) praise
(C) argument
(D) debate
Ans : (B)

Directions—(Q. 17 and 18) Fill in the blanks with the appropriate prepositions.

17. The judge turned……the defendant's appeal for a postponement.
(A) into
(B) away
(C) down
(D) over
Ans : (C)

18. The novelty of being a celebrity wears …… ultimately.
(A) off
(B) out
(C) down
(D) away
Ans : (A)

19. Detect the correct grammatical root from the options furnished below.
Virile is the adjectival form of—
(A) virus
(B) hound
(C) man
(D) virgin
Ans : (C)

Directions—(Q. 20 and 21) Choose, from the options provided, the nearest meaning of the bold portions in the given sentences.

20. Since we have journeyed so far, we might as well go the whole hog.
(A) take the matter to its logical end
(B) venture some further
(C) continue
(D) retreat
Ans : (A)

21. When the results were declared, it was found that Ramesh had shown the rest of us a clean pair of heels.
(A) outclassed us by a big margin
(B) run away
(C) gone the whole distance
(D) gone farther
Ans : (A)

Directions—(Q. 22 to 25) Fill in each blank with a word that is appropriate.

22. The money was divided equally …… two brothers.
(A) amongst
(B) between
(C) with
(D) over
Ans : (B)

23. Their spacious apartment was divided …… and converted into three flats.
(A) between
(B) up
(C) over
(D) along
Ans : (B)

24. The soccer player was shown a yellow card for arguing …… the referee.
(A) from
(B) for
(C) beside
(D) with
Ans : (D)

25. Arguing …… the defence, the lawyer stated that his clients had a reputation for honest dealing.
(A) for
(B) from
(C) over
(D) of
Ans : (A)

26. Which of the following countries denied Dalai Lama a visa to attend a peace conference with other Nobel laureates ?
(A) Iran
(B) South Africa
(C) Russia
(D) Mongolia
Ans : (B)

27. Abul-Fajal lived during the period of—
(A) Shah Jahan
(B) Babar
(C) Jahangir
(D) Akbar
Ans : (D)

28. In terms of irrigation, which of the following States strikes a balance between all types ?
(A) Punjab
(B) U.P.
(C) Karnataka
(D) West Bengal
Ans : (C)

29. Who nominates the Chairman of Public Accounts Committee of Indian Parliament ?
(A) Prime Minister
(B) President
(C) Speaker of Lok Sabha
(D) Chairman of Rajya Sabha
Ans : (C)

30. The film Slumdog Millionaire which won the 'Best Film' award at the 81st Academy Awards is based on a novel by—
(A) Khuswant Singh
(B) Anita Deshai
(C) Danny Boyle
(D) Vikash Swarup
Ans : (D)

31. The film 'Unishe April' was directed by—
(A) Rituparna Ghose
(B) Aparna Sen
(C) Mrinal Sen
(D) Gautam Ghose
Ans : (A)

32. The articles where Right to Freedom of Religion is mentioned are—
(A) Art. 12-19
(B) Art. 19-21
(C) Art. 25-28
(D) Art. 21-28
Ans : (C)

33. The rural settlements of Kerala are mostly ……
(A) Compact
(B) Dispersed
(C) Linear
(D) Agglomerated
Ans : (B)

34. Which of the following pairs won the Mixed Doubles Title in the Australian Open Tennis Championships, 2009?
(A) Cara Black and Leander Paes
(B) Sania Mirza and Mahesh Bhupathi
(C) Nathalie Dechy and Andy Ram
(D) Liezel Huber and Jamie Murray
Ans : (B)

35. The disease 'beri beri' is caused by the deficiency of—
(A) Vitamin A
(B) Iron
(C) Vitamin B
(D) Iodine
Ans : (C)

36. The Central Government gives grants-in-aid to the States out of the Consolidated Fund of India on the basis of recommendation of the—
(A) Planning Commission
(B) Finance Commission
(C) Public Accounts Committee
(D) Estimates Committee
Ans : (B)

37. The Barren and Narcondam islands are—
(A) Of volcanic origin
(B) Sub-marine ridges
(C) Coral reefs
(D) None of the above
Ans : (A)

38. To which place did Tata Motors decide to shift the Nano Project from Singur ?
(A) Pithampur
(B) Pune
(C) Pantnagar
(D) Sanand
Ans : (D)

39. In Parliamentary system the Executive is responsible—
(A) Directly to the people
(B) To the legislature
(C) To the judiciary
(D) None of the above
Ans : (B)

40. 'Baking Powder' is—
(A) Calcium bicarbonate
(B) Sodium bicarbonate
(C) Sodium chloride
(D) Baker's yeast
Ans : (B)

41. Best judgment assessment under the I.T. Act, 1961 can be done by—
(A) Assessee
(B) Assessing Officer
(C) Employer
(D) None of the above
Ans : (B)

42. Ten Degree channel is situated between ……
(A) North & South Andaman
(B) Middle & South Andaman
(C) Little Andaman & Nicobor Islands
(D) India and Sri Lanka
Ans : (C)

43. Salman Rushdie won the Best of Booker Prize in 2008 for his novel—
(A) Beneath Her Feet
(B) The Moor's Last Sigh
(C) Shalimar The Clown
(D) Midnight's Children
Ans : (D)

44. Which one of the following Parliamentary Committees in India acts as watch-dog on departmental expenditure and irregularities ?
(A) Estimates Committee
(B) Committee on Public Undertakings
(C) Public Accounts Committee
(D) Committee on Public Assurances
Ans : (C)

45. Cooking gas supplied in cylinders is in the form of—
(A) Liquid
(B) Gas
(C) Solid
(D) A solution
Ans : (A)

46. If at an annual general meeting no auditor is appointed or reappointed, the auditor can be appointed by—
(A) Board of Directors
(B) Central Government
(C) Company Secretary
(D) None of the above
Ans : (B)

47. The estimated Fiscal Deficit in the Union Interim Budget, 2009 has been placed at—
(A) 4.5%
(B) 5%
(C) 5.5%
(D) 6%
Ans : (C)

48. Rovers' Cup is associated with—
(A) Badminton
(B) Cricket
(C) Hockey
(D) Football
Ans : (D)

49. Rourkela Steel Plant is located at the confluence of Sankya and …… rivers.
(A) Koel
(B) Subarnarekha
(C) Damodar
(D) Dulung
Ans : (A)

50. The Chief Guest on India's 60th Republic Day held on January 26, 2009 was the President of—
(A) Uzbekistan
(B) Kyrgyzstan
(C) Tajikistan
(D) Kazakhstan
Ans : (D)

51. The Planning Commission was constituted by a resolution of Government of India on—
(A) June 20, 1951
(B) March 15, 1950
(C) July 30, 1950
(D) September 15, 1951
Ans : (B)

52. In which part of the Indian Constitution, citizenship is referred ?
(A) Part-I
(B) Part-II
(C) Part-III
(D) Part-IV
Ans : (D)

53. The Lok Sabha which was elected in 2004 is—
(A) The 12th Lok Sabha
(B) The 13th Lok Sabha
(C) The 14th Lok Sabha
(D) The 15th Lok Sabha
Ans : (C)

54. Who was appointed as the Chairman of the 13th Finance Commission ?
(A) C. Rangarajan
(B) V. L. Kelkar
(C) A. M. Khusroo
(D) R. Chelliah
Ans : (B)

55. The 'Nandadevi Himal' feeds the …… glaciers.
(A) Pindari
(B) Siachen
(C) Gangotri
(D) Hispar
Ans : (C)

56. Eleventh Five-Year Plan covers the period from—
(A) 2003 to 2008
(B) 2007 to 2012
(C) 2002 to 2007
(D) 2005 to 2010
Ans : (B)

57. Who presides over meetings of Rajya Sabha ?
(A) Prime Minister
(B) Vice-President
(C) President
(D) Speaker
Ans : (B)

58. Who is the newly elected Vice-President of USA ?
(A) Hillary Clinton
(B) Sara Palin
(C) John McCain
(D) Joseph Biden
Ans : (D)

59. Who is the Supreme Commander of the armed forces of India ?
(A) The President
(B) The Prime Minister
(C) The Union Defence Minister
(D) None of the above
Ans : (A)

60. Tamil and Malayalam languages belong to …… linguistic family.
(A) Aryan
(B) Dravidian
(C) Austric
(D) Mongolean
Ans : (B)

61. GAAP stands for—
(A) General Accounting and Auditing Procedure
(B) Generally Accepted Accounting Procedure
(C) Generally Accepted Accounting Principles
(D) General Auditing and Accounting Principles
Ans : (C)

62. Which of the following teams won the Ranji Trophy in 2008 ?
(A) Delhi
(B) Maharashtra
(C) Uttar Pradesh
(D) Tamil Nadu
Ans : (A)

63. How many spokes are there in the Dharma Chakra of the National Flag of India ?
(A) 22
(B) 24
(C) 16
(D) 26
Ans : (B)

64. At the suggestion of the Deputy Chairman of the Planning Commission Mr. Lakadwala at the time of Janata Party Government, a new type of Plan called Rolling Plan was launched from—
(A) January, 1978
(B) March, 1978
(C) April, 1978
(D) None of the above
Ans : (C)

65. The Pong Dam has been constructed on …… river.
(A) The Beas
(B) The Chenub
(C) The Ravi
(D) The Shutlej
Ans : (A)

66. Who was the Chairman of the Sixth Pay Commission for Central Government employees ?
(A) K. G. Balakrishnan
(B) A. M. Ahmadi
(C) R. C. Lahoti
(D) B. N. Srikrishna
Ans : (D)

67. Where was Buddha born ?
(A) Rajagriha
(B) Magadha
(C) Kosala
(D) Lumbini
Ans : (D)

68. Number of MPs to Lok Sabha from West Bengal are—
(A) 42
(B) 45
(C) 50
(D) 41
Ans : (A)

69. The cost formulae recommended by IAS-2 to value inventories are—
(A) FIFO or weighted average
(B) Standard cost
(C) NIFO or latest purchase price
(D) LIFO
Ans : (A)

70. Which is the first country to sign a Civil Nuclear Agreement with India on September, 2008 putting an end to its over three decades of isolation in the nuclear energy ?
(A) France
(B) United Kingdom
(C) China
(D) Russia
Ans : (A)

71. The Jataka tales are Stories about the lives of—
(A) The Bodhisattvas
(B) The Jain teachers
(C) The Vedic saints
(D) All of the above
Ans : (A)

72. Which of the following rivers does not fall into the Bay of Bengal ?
(A) The Pennar
(B) The Paira
(C) The Krishna
(D) The Sharavati
Ans : (D)

73. Pre-incorporation profit is an example of—
(A) Capital Reserve
(B) Secret Reserve
(C) Revenue Reserve
(D) Statutory Reserve
Ans : (A)

74. 'Bird's Nest' is the name of a—
(A) Stadium in Beijing
(B) Bird sanctuary in Bharatpur
(C) Spot known for eco-tourism near Colombo
(D) Famous building in New York
Ans : (A)

75. Which of the following scientists and mathematicians belonged to the Gupta period ?
(A) Aryabhatta
(B) Varahamihira
(C) Both of them
(D) Neither of them
Ans : (C)

76. Seventh Five-Year Plan was launched in—
(A) April, 1985
(B) August, 1986
(C) June, 1986
(D) November, 1985
Ans : (A)

77. In the arid Western part of India, Dhands are ……
(A) Narrow Depressions
(B) Small hills
(C) Pediments
(D) Alkaline lakes
Ans : (C)

78. A country is said to be going through an economic recession if there is a sustained decline in its GDP for two consecutive—
(A) Months
(B) Quarters
(C) Years
(D) Decades
Ans : (D)

79. Which country influenced Gandhara art ?
(A) China
(B) Greece
(C) Rome
(D) Egypt
Ans : (B)

80. Art. 14 of the Indian Constitution is related to—
(A) Right to equality
(B) Supreme Court
(C) President
(D) Governor
Ans : (A)

81. The proportion of ST population to total population is highest in …….
(A) M. P.
(B) Manipur
(C) Jharkhand
(D) Nagaland
Ans : (D)

82. The Planning Commission was constituted by the Government of India and its Chairman was—
(A) Gulzarilal Nanda
(B) Ballavbhai Patel
(C) Jagjiwan Ram
(D) Jawaharlal Nehru
Ans : (D)

83. Which one of the following is most likely to occur if the Reserve Bank of India lowers the Cash Reserve Ratio ?
(A) An increase in aggregate savings
(B) A rise in Budget Deficit
(C) A rise in aggregate money supply
(D) A rise in the use of Credit Cards
Ans : (C)

84. Which of the following incidents marked the beginning of the Turkish rule in India ?
(A) First attack of Mahmud of Ghazni
(B) Defeat of Prithviraj Chauhan
(C) Attack of Muhammad Ghori
(D) None of the above
Ans : (C)

85. Which of the following transactions are not entered in journal proper ?
(A) Dishonour of bills
(B) Rectification of errors
(C) Issue of shares
(D) Sales return
Ans : (B)

86. Almost 98% reserves of barites are found in …….
(A) Rajasthan
(B) Gujarat
(C) Andhra Pradesh
(D) Tamil Nadu
Ans : (C)

87. Which incident forced Gandhiji to call for the suspension of the Non-Cooperation Movement in 1922 ?
(A) Mob violence in Chauri Chaura
(B) Jallianwallabag Massacre
(C) Chittagong Armoury Raid
(D) Foundation of Swaraj Party
Ans : (A)

88. What is Din-i-Ilahi ?
(A) A mosque set-up by Akbar
(B) A religious book
(C) A religious prayer
(D) A religious path laid down by Akbar, The Great Mughal
Ans : (D)

89. State Governments and Central Government, both can make laws on matters enshrined in—
(A) Central List
(B) Concurrent List
(C) State List
(D) None of the above
Ans : (B)

90. The slogan 'Inquilab Zindabad' was given by—
(A) Sir Mohammad Iqbal
(B) Bhagat Singh
(C) Subhas Chandra Bose
(D) Lala Lajpat Rai
Ans : (B)

91. Since the commencement of the Indian Constitution, the number of Finance Commission constituted was—
(A) 5
(B) 7
(C) 12
(D) 14
Ans : (C)

92. The river Tapti flows into the—
(A) Palk Straits
(B) Bay of Bengal
(C) Arabian Sea
(D) Indian Ocean
Ans : (C)

93. The older alluvium of the Ganga plains is known as ……….
(A) Khadar
(B) Bhabar
(C) Bhangar
(D) Kallar
Ans : (C)

94. Who was the founder of the Asiatic Society of Bengal ?
(A) David Hare
(B) Sir William Jones
(C) Warren Hastings
(D) Sir East Hyde
Ans : (B)

95. The company auditor prepares his report for the—
(A) Shareholders
(B) Board of Directors
(C) Central Government
(D) SEBI
Ans : (B)

96. Which one of the following is India's largest private sector bank ?
(A) HDFC Bank
(B) ICICI Bank
(C) Axis Bank
(D) Hongkong and Shanghai Banking Corporation
Ans : (B)

97. The Regur soil has been derived from the …… rocks.
(A) granites
(B) basaltic lava
(C) gneiss
(D) limestones
Ans : (B)

98. What is the main aim of 'Swaraj Party' ?
(A) To start non-cooperation movement
(B) To enter Legislative Council for Wrecking from within
(C) To make a demand for a new constitution
(D) To get complete freedom for India
Ans : (D)

99. On what basis the seats of Lok Sabha are distributed among the Indian States ?
(A) Population
(B) Area and Resources
(C) Area, Resources and Population
(D) Efficient Management of Finances
Ans : (A)

100. How many types of emergency have been mentioned in the Constitution of India ?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) None of the above
Ans : (C)

101. Every person appointed to be the Comptroller and Auditor General of India, before he enters upon his office, shall make an oath according to the form set out for the purpose specified in the—
(A) Second Schedule
(B) Fourth Schedule
(C) Third Schedule
(D) Sixth Schedule
Ans : (C)

102. Rains caused by thunderstorms in Karnataka during the 'hot weather season' is known as ……
(A) Mango showers
(B) Kalbaisakhi
(C) Chery blossoms
(D) Loo
Ans : (A)

103. In which year All India Muslim League was founded ?
(A) 1906
(B) 1919
(C) 1937
(D) 1940
Ans : (A)

104. Which of the following is a way to create secret reserve ?
(A) Not showing a liability
(B) Showing increased value of goodwill
(C) Showing contingent liability as actual
(D) Charging less depreciation on fixed asset
Ans : (C)

105. Lord Buddha achieved Mahaparinirvana at the age of 80 at—
(A) Lumbini
(B) Kapilabastu
(C) Bodh Gaya
(D) Kushinagar
Ans : (C)

106. In Indian Constitution, Directive Principles are mentioned in—
(A) Part-I
(B) Part-II
(C) Part-III
(D) Part-IV
Ans : (D)

107. Which of the following is not a correct statement ?
(A) Green revolution is limited to few crops only
(B) The gains of green revolution are limited to selected parts of India
(C) Green revolution has benefited the small and marginal farmers
(D) Green revolution has increased economic disparity among farmers
Ans : (C)

108. Who was the author of 'India Wins Freedom' ?
(A) J. L. Nehru
(B) Maulana Abul Kalam Azad
(C) M. K. Gandhi
(D) None of them
Ans : (B)

109. The Eleventh Five-Year Plan aims at raising the rate of growth of industrial sector to—
(A) 10%
(B) 14%
(C) 16%
(D) 20%
Ans : (A)

110. The internal auditor of a company is appointed by—
(A) The Shareholders
(B) The Central Government
(C) The long term lenders
(D) The Board of Directors
Ans : (D)

111. India is traversed by the—
(A) Equator
(B) Prime Meridian
(C) Tropic of Cancer
(D) Tropic of Capricorn
Ans : (C)

112. At Break Even Point—
(A) Fixed cost equals total variable cost
(B) Average fixed cost equals average revenue
(C) Total sale equals total cost
(D) Marginal cost equals marginal revenue
Ans : (C)

113. The Indian Aluminium Co. Ltd. has its rolling mill at …….
(A) Muri
(B) Belur
(C) Alwaye
(D) Belgaum
Ans : (B)

114. Rajya Sabha can delay a Money Bill passed by Lok Sabha—
(A) Not more than one month
(B) Not more than one week
(C) Not more than 14 days
(D) Not more than two months
Ans : (C)

115. Who was the first woman President of Indian National Congress ?
(A) Anne Besant
(B) Vijay Lakshmi Pandit
(C) Sarojini Naidu
(D) Aruna Asaf Ali
Ans : (A)

116. Which of the following countries produces the highest percentage of its electrical energy from nuclear reactors ?
(A) France
(B) Russia
(C) USA
(D) Japan
Ans : (A)

117. The Eleventh Finance Commission submitted its supplementary report in—
(A) August 2000
(B) July 2001
(C) September 2001
(D) January 2002
Ans : (A)

118. …… is the most urbanised State of India (2001 Census).
(A) Maharashtra
(B) Mizoram
(C) Tamil Nadu
(D) Goa
Ans : (D)

119. Fees of a director are chargeable under the head—
(A) Salaries
(B) Income from business or profession
(C) Income from other sources
(D) None of the above
Ans : (B)

120. Black soil is most suitable for which of the following crops ?
(A) Rice
(B) Cotton
(C) Jute
(D) Wheat
Ans : (B)

121. Khilafat Movement subsided because—
(A) Britishers gave concession to the Muslims
(B) The National Congress and the Muslim League achieved unity
(C) Accession of Kamal Pasha on the throne of Turkey
(D) None of the above
Ans : (C)

122. Judges of Supreme Court hold office up to the age of—
(A) 56
(B) 62
(C) 60
(D) 65
Ans : (D)

123. …… is the highest point of South Bengal.
(A) Goraburu
(B) Banduan
(C) Bagmundi
(D) Ayodhya
Ans : (A)

124. Who was the founder of Bhoodan Movement ?
(A) Vinoba Bhave
(B) Baba Amte
(C) Jai Prakash Narayan
(D) Manabendra Nath Roy
Ans : (A)

125. Where is Taxila ?
(A) In Bihar
(B) In West Punjab (now in Pakistan)
(C) In U. P.
(D) None of the above
Ans : (B)

126. An exceptional grant, which forms no part of the current service of any financial year, may be authorised under Art. 116 (1) (c) by the—
(A) Comptroller and Auditor General of India
(B) President
(C) Speaker of the Lok Sabha
(D) Parliament
Ans : (D)

127. Gopiballavpur is situated by the side of …… river.
(A) Kangsabati
(B) Dulung
(C) Subarnarekha
(D) Rupnarayan
Ans : (C)

128. Who first proposed the creation of 'Pakistan' as a separate State ?
(A) Mohammad Ali Jinnah
(B) Syed Ahmed Khan
(C) Mohammad Iqbal
(D) Chaudhuri Rahmat Ali
Ans : (C)

129. The largest contribution to India's foreign exchange reserve in value terms comes from—
(A) Engineering Goods
(B) Software Services
(C) Gems and Jewellery
(D) Readymade Garments
Ans : (C)

130. Which Art. empowers the President to constitute Finance Commission ?
(A) 72
(B) 76
(C) 280
(D) 281
Ans : (C)

131. Which of the following Committees of Parliament is concerned with the regularity and economy of the expenditure of the Government ?
(A) Public Accounts Committee
(B) Estimates Committee
(C) Committee on Public Undertakings
(D) All of the above
Ans : (D)

132. The Monopolies and Restrictive Trade Practices (MRTP) Act was implemented in the year—
(A) 1951
(B) 1960
(C) 1970
(D) 1991
Ans : (D)

133. The ratio of the sum and difference of two numbers is 7 : 3. The ratio of the numbers is—
(A) 7 : 3
(B) 5 : 2
(C) 3 : 7
(D) 2 : 5
Ans : (B)

134. The first political society started under British rule in India was—
(A) Brahma Samaj
(B) Arya Samaj
(C) Land holders society
(D) None of the above
Ans : (A)

135. Statutory meeting of a public company is held—
(A) Once in the lifetime of the company
(B) Once in every year
(C) Twice in every year
(D) Thrice in every year
Ans : (A)

136. India's First Five-Year Plan was inaugurated in—
(A) May 1952
(B) June 1953
(C) April 1951
(D) July 1954
Ans : (C)

137. The least integer when multiplied by 588 becomes a perfect square is—
(A) 2
(B) 3
(C) 7
(D) 4
Ans : (B)

138. Human Development Index is calculated by taking into account—
(A) Longevity of life
(B) Educational attainment
(C) The standard of living
(D) All of these components
Ans : (D)

139. If a person purchases shares in an Indian company, they will become long term capital asset if he holds them for—
(A) More than 24 months
(B) More than 36 months
(C) More than 12 months
(D) More than 18 months
Ans : (C)

140. In which year the capital of India was shifted from Kolkata to Delhi ?
(A) 1905
(B) 1911
(C) 1931
(D) 1947
Ans : (B)

141. The fifth term of the following alphabet series is BCYX, EFVU, HISR, KLPO, ?
(A) NOML
(B) NOLM
(C) ONML
(D) ONLM
Ans : (A)

142. The Security Exchange Board of India (SEBI) was set up in the year—
(A) 1961
(B) 1971
(C) 1988
(D) 2001
Ans : (C)

143. The salary and allowances of the Governor are charged to—
(A) Consolidated Fund of the State
(B) Consolidated Fund of India
(C) Contingency Fund of India
(D) (A) and (B) in equal proportion
Ans : (A)

144. Who was founder of Vijayanagar empire ?
(A) Krishna Deva Raya
(B) Devoraya I
(C) Harihar and Bukka
(D) Ram Raya
Ans : (C)

145. By selling an article at Rs. 270, a man loses 10%. If he would sell it at Rs. 360, his gain per cent is—
(A) 10
(B) 20
(C) 15
(D) 25
Ans : (B)

146. If a company has 10 directors, quorum for directors' board meeting is—
(A) 2 Directors
(B) 3 Directors
(C) 4 Directors
(D) 5 Directors
Ans : (C)

147. In case of hire-purchase the ownership goes to the purchaser—
(A) On signing the contract
(B) On payment of down payment
(C) On payment of 1st instalment
(D) On payment of last instalment
Ans : (D)

148. The number of Public sector enterprises included in 'Navaratna' category in the year 1998-99 was—
(A) 9
(B) 11
(C) 7
(D) None of the above
Ans : (A)

149. Who started the 'Home Rule' Movement ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Mrs. Anne Besant
(C) Mohammad Ali Jinnah
(D) None of them
Ans : (B)

150. How many days' notice must be given to all members for annual general meeting of company ?
(A) 7 days
(B) 14 days
(C) 21 days
(D) 30 days
Ans : (C)

151. In VED analysis E stands for—
(A) Estimated
(B) Essential
(C) Equated
(D) Entity
Ans : (B)

152. Narasimham Committee Report, 1991 was related to—
(A) Agricultural Reform
(B) Trade Reform
(C) Tax Reform
(D) Financial Sector Reform
Ans : (D)

153. ''Land of Midnight Sun'' is—
(A) Japan
(B) Finland
(C) Thailand
(D) Norway
Ans : (D)

154. At which place Gandhiji had the first experience of mass movement in India ?
(A) Bardoli
(B) Dandi
(C) Chauri Chaura
(D) Champaran
Ans : (D)

155. The Comptroller and Auditor General of India is appointed by—
(A) The President of India
(B) The Council of Ministers
(C) The Prime Minister
(D) The Speaker of the Lok Sabha
Ans : (A)

156. The Secretary of a municipality is appointed by—
(A) The Commissioners
(B) The Chairman
(C) The State Government
(D) None of the above
Ans : (C)

157. The author of the book 'My Truth' is—
(A) Sarojini Naidu
(B) R. K. Narayan
(C) Mahatma Gandhi
(D) Indira Gandhi
Ans : (D)

158. The Unit Trust of India was formally established in the year—
(A) 1951
(B) 1964
(C) 1970
(D) 2001
Ans : (B)

159. What was the main aim of the Cabinet Mission ?
(A) To work out details for transfer of power
(B) To establish a constituent Assembly for framing a Constitution
(C) To enquire into the working of the Act of 1919
(D) None of the above
Ans : (A)

160. In passenger-transport industry which of the following cost unit is applied ?
(A) Passenger-hour
(B) Passenger-kilometre
(C) Per kilometre
(D) Per hour
Ans : (B)

161. What does DTP stands for ?
(A) Data typing process
(B) Desktop Publishing
(C) Desktop processing
(D) None of the above
Ans : (B)

162. What is meant by 'Primary deficit' in a budget ?
(A) Total Receipts minus Total Expenditure
(B) Revenue Receipts minus Revenue Expenditure
(C) Budget Deficit plus Government's Market Borrowing
(D) Fiscal Deficit minus Interest Payments
Ans : (D)

163. Which statesman was able to integrate Indian native States after independence ?
(A) J. L. Nehru
(B) Sardar Ballavbhai Patel
(C) M. K. Gandhi
(D) None of them
Ans : (B)

164. The qualification of member of Finance Commission may be determined by the—
(A) President of India
(B) Parliament
(C) Vice-President
(D) Prime Minister
Ans : (A)

165. Which State is the leading producer of wheat ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Punjab
(D) Uttar Pradesh
Ans : (D)

166. Receipts and Payments Account record receipts and payments of—
(A) Capital nature only
(B) Revenue nature only
(C) Both capital and revenue nature
(D) Deferred revenue nature only
Ans : (C)

167. The share of service sector in Gross Domestic Product for the year 2001-02, was—
(A) 40•3%
(B) 54•1%
(C) 38•7%
(D) None of the above
Ans : (D)

168. Who was the founder commander of the Indian National Army (INA) ?
(A) Rashbehari Bose
(B) Capt. Mohan Singh
(C) Netaji Subhas Chandra Bose
(D) None of them
Ans : (C)

169. Where do Bhagirathi and Alaknanda join to form Ganga ?
(A) Karna Prayag
(B) Rudra Prayag
(C) Dev Prayag
(D) Gangotri
Ans : (C)

170. Second Five-Year Plan of Government of India was launched in—
(A) November 1956
(B) April 1956
(C) June 1957
(D) December 1957
Ans : (B)

171. As per the Census 2001, the population of West Bengal was—
(A) 10 crores
(B) 8•01 crores
(C) 6•5 crores
(D) 9 crores
Ans : (B)

172. Who was the founder of the Indian Independence League ?
(A) Krishna Verma
(B) Rashbehari Bose
(C) Subhas Chandra Bose
(D) None of them
Ans : (B)

173. Which of the following does not belong to the solar system ?
(A) Asteroids
(B) Comets
(C) Planets
(D) Nebulae
Ans : (D)

174. The share of direct taxes in total tax revenue of the Centre for the year 2003-04 was—
(A) 20%
(B) 30%
(C) 45%
(D) 38%
Ans : (D)

175. Managerial Grid Leadership theory was invented by—
(A) Blake and Moutan
(B) Tannenbaum and Schmidt
(C) Perry and Franklin
(D) Mc Gregor
Ans : (A)

176. Money Bill can be made—
(A) Invalid by Rajya Sabha
(B) Invalid by both the Houses of Parliament
(C) Rajya Sabha can reject the Money Bill
(D) None of the above
Ans : (D)

177. What new names were given to Andaman and Nicobar Islands by the Provisional I.N.A. Government in 1944 after their liberation ?
(A) Mother India
(B) Azad
(C) 'Sahid' and 'Swaraj'—respectively
(D) None of the above
Ans : (C)

178. Which planet appears to be the brightest in the night sky ?
(A) Jupiter
(B) Venus
(C) Saturn
(D) Mars
Ans : (B)

179. The Governor of RBI at present is—
(A) C. Rangrajan
(B) Bimal Jalan
(C) D. Subba Rao
(D) V. Kelkar
Ans : (C)

180. Depreciation on plant and machinery is—
(A) Not a cash cost, so is ignored in the cost accounts
(B) Part of manufacturing overhead
(C) Part of prime cost
(D) Always calculated using the straight-line method
Ans : (D)

181. The Himalayas run in an eastwest arcuate curve for about—
(A) 2000 km
(B) 2500 km
(C) 3000 km
(D) 4000 km
Ans : (B)

182. Second Five-Year Plan was completed on—
(A) 31.3.1961
(B) 15.6.1961
(C) 20.8.1962
(D) 29.9.1962
Ans : (A)

183. All the colours on a TV screen are produced from—
(A) Red, Blue, Green
(B) Red, Violet, Green
(C) Blue, Violet, Yellow
(D) Blue, Green, Yellow
Ans : (A)

184. Who does finalise budget ?
(A) Board of Directors
(B) Management Accountant
(C) Finance Manager
(D) Budget Committee
Ans : (D)

185. In the Central budget estimate (2007-08) the largest item of nonplan expenditure on revenue account is—
(A) Defence
(B) Subsidies
(C) Interest payments
(D) Pensions
Ans : (C)

186. Inventory carrying costs include the following :
(A) Spoilage and desolescence
(B) Abrehousing, insurance and tax
(C) Opportunity cost
(D) All of the above
Ans : (C)

187. IC chips for computers are usually made of—
(A) Lead
(B) Chromium
(C) Copper
(D) Silicon
Ans : (D)

188. The Jammu-Srinagar road follows …… Pass.
(A) Banihal
(B) Shipkila
(C) Pir Panjal
(D) Zemu
Ans : (C)

189. Which of the following statements is incorrect ?
(A) The Comptroller and Auditor General controls all disbursements and audits the accounts of both the Union and State Governments
(B) He annually submits a report to the President relating to the accounts of the Union
(C) The annual report of the Comptroller and Auditor General of India is considered by the Public Accounts Committee of Parliament
(D) No money by the Union and State Governments can be spent without prior approval of the Comptroller and Auditor General of India
Ans : (D)

190. The Preamble was amended by the—
(A) 25th Amendment
(B) 37th Amendment
(C) 73rd Amendment
(D) 42nd Amendment
Ans : (D)

191. Bibi-Ka-Maqbara is located at—
(A) Agra
(B) Delhi
(C) Aurangabad
(D) Ajmer
Ans : (C)

192. The Himalayan rivers are typical example of …… drainage.
(A) antecedent
(B) subsequent
(C) consequent
(D) obsequent
Ans : (A)

193. Medical insurance premium is deductible—
(A) If the premium is paid in cash out of income chargeable to tax
(B) If the premium is paid by cheque out of income chargeable to tax
(C) If the premium is deposited to Life Insurance Corporation
(D) If the premium is paid for insurance of the life of a senior citizen only
Ans : (B)

194. Budget is known as—
(A) Financial Statement
(B) Annual Budget
(C) Financial Statement of the year
(D) It has no other name
Ans : (C)

195. 'Golden Globe' Award is associated with—
(A) Literature
(B) Music
(C) Sports
(D) Cinema
Ans : (D)

196. Tipam sandstones are found in—
(A) Kashmir
(B) U. P.
(C) Uttarakhand
(D) Assam
Ans : (D)

197. The Constitution of India recognises—
(A) 12 Regional languages
(B) 13 Regional languages
(C) 14 Regional languages
(D) 18 Regional languages
Ans : (D)

198. No demand for a grant under Article 113 of the Constitution shall be made except on the recommendation of the—
(A) Prime Minister
(B) Speaker of the Parliament
(C) President
(D) Vice-President
Ans : (C)

199. Penicillin was discovered by—
(A) Michael Faraday
(B) Sir Alexander Fleming
(C) William Harvey
(D) Charles Goodyear
Ans : (B)

200. The Chumbi Valley is located in—
(A) Sikkim
(B) Bhutan
(C) Assam
(D) Nagaland
Ans : (B





Return to question paper search

Next Question Paper: B.A. Degree Examination, 2010 - English - Second year - Part - III - Paper - IV - Prose and fiction

Previous Question Paper: Intelligence Bureau Assistant Central Intelligence Officer (Executive) Exam

Related Question Papers:


Categories


Submit Previous Years University Question Papers and make money from adsense revenue sharing program

Are you preparing for a university examination? Download model question papers and practise before you write the exam.

Awards & Gifts
Active Members
TodayLast 7 Daysmore...

ISC Technologies, Kochi - India. Copyright © All Rights Reserved.