Download Model question papers & previous years question papers

Posted Date: 26 Feb 2011      Posted By:: Prabhu Nath Singh    Member Level: Gold    Points: 5 (Rs. 1)

2010 Central Bank of India P.O. Exam., 2010 Question paper



Course:   University/board: Bank Tests





Central Bank of India P.O. Exam., 2010
General Awareness : Solved Paper
(Held on 25-7-2010)

1. Equity schemes managed strong NAV gains, which boost their assets' was a news in some financial newspapers. What is the full form of the term NAV as used in above head lines ?
(A) Nil Accounting Variation
(B) Net Accounting Venture
(C) Net Asset Value
(D) New Asset Venture
(D) None of these
Ans : (C)

2. As per reports published in various news papers, mutual fund companies showed 94 per cent growth in their total profits during 2009-10. This means the profits earned by these companies were 94 per cent—
(A) Of the total investments they made collectively during the year
(B) More than their profits during previous year
(C) Of the total capital of the company
(D) Less than the total expenditure of the companies
(D) None of these
Ans : (B)

3. As per the news published in various newspapers Pakistan has imposed 15 per cent regulatory duty on exports of cotton yarn. Why countries are required to impose regulatory duties on exports of some of their commodities while in the eyes of the layman more exports means more foreign exchange and more revenue for the Govt. ?
1. It is done to control the exports of a commodity as it may be needed more in local markets than in foreign countries.
2. It is done to control the general inflation in the country as the inordinate exports of various commodities create imbalance and also cost push inflation.
3. It is a good short time measure to collect more revenue from the exports of the commodity which is in high demand in overseas markets.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (A)

4. As per the reports published in some major newspapers 'ADAG companies' made good profits during the year. ADAG companies are popularly known as—
(A) Companies owned by Tata Group
(B) Aditya Birla Companies
(C) Reliance Companies
(D) Companies owned by Aptech
(E) None of these
Ans : (C)

5. ONGC–Mittal Energy finds hydrocarbons in two blocks OPL-279 & OPL-285 in Nigerian sea was the news in some major newspapers. what is the full form of the term OPL as used in the above head line ?
(A) Oil Prospecting License
(B) Ownership and Partnership Lease
(C) Overseas Private Line
(D) ONGC Petroleum Ltd.
(E) None of these
Ans : (A)


6. "Mutual Funds reported exceptional performance in 2009-10" was the news in major financial newspapers recently. What is a mutual fund ?
1. A type of collective investment scheme that pools money from many investors and invest it in stocks, bonds or other money market instruments.
2. It is a subsidiary of a bank or financial company created specially to ralse money to be invested in a particular industry i.e. housing or insurance etc. The money raised thus cannot be invested anywhere else.
3. When several banks and financial companies come together and create a common pool of money to fund mega infrastructural project like bridges, roads, power plants etc. the common pool is known as Mutual Fund.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (B)

7. As we all know the Bank Rate at present is fixed at 6%. What does it mean in context to the banking operations ?
(A) No bank will be able to give loan to any party on a rate lower than the Bank Rate
(B) Bank should give loan to their priority sector customers/borrowers at the rate of 6% only. They cannot charge less or more than this from their priority sector clients
(C) Banks are required to invest 6% of their total capital on financial inclusion and inclusive banking operations
(D) Banks will be required to give 6% of their total deposits to the Govt. of India for meeting its Balance of Trade requirements
(E) None of these
Ans : (A)

8. As per the reports in various newspapers many private companies are trying to obtain the licences to launch a banking company in India. Which of the following organizations/agencies issue the licence for the same ?
(A) Securities and Exchange Board of India (SEBI)
(B) Indian Institute of Banking and Finance (IIBF)
(C) Indian Bank Association
(D) Registrar of Companies
(E) None of these
Ans : (E)

9. We very frequently read about Europe's Sovereign—debt crisis these day. Which of the following statement/s is/are true about the same ?
1. In early 2010 the Euro crisis developed in some countries like Greece, Spain and Portugal.
2. This created a credit default swap between the countries of the European Union.
3. SAARC countries have offered some assistance to some of severely affected countries like Portugal, Spain and Greece.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 1 and 2
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (A)

10. As we all know the RBI has raised the Cash Reserve Ratio (CRR) by 25 bps in April 2010. What action banks will have to take to implement the same ?
1. They will have to deposit some more money with the RBI as a reserved money.
2. Banks will be required to give some more loan to projects of the priority sector.
3. Banks will be required to give loan equivalent to the CRR to the Govt. of India for its day to day expenditure as and when required.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (A)

11. As per estimates given by the RBI the Economic Growth during the year 2010-11 will be at which of the following levels ?
(A) 6•5%
(B) 7%
(C) 7•5%
(D) 8%
(E) None of these
Ans : (D)

12. Which of the following is/are correct about the RBI's credit policy announced in April 2010 ?
1. Repo rate raised by 25 bps.
2. A new reporting platform was introduced for secondary market transactions in Certificate of Deposits (CDs) and Commercial Papers (CPs).
3. Core Investment Companies (CICs) having an asset size of Rs. 100 crore are required to register also with the RBI.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (A)

13. As per the announcement made by the RBI some Stock Exchanges in India are allowed to introduce Plain Vanilla Currency Options. The term Plain Vanilla Currency Options is associated with which of the following activities / operations ?
(A) Dollar–Rupee Exchange Rate
(B) Floating of Commercial Papers
(C) Launch of new mutual funds
(D) Deciding the opening price of a share on a particular business day
(E) None of these
Ans : (A)

14. Which of the following is not a term related to banking/finance operations ?
(A) Provision Coverage Ratio
(B) Securitization
(C) Consolidation
(D) Commodification
(E) Derivatives
Ans : (C)

15. The process of "Artificial Application of Water to the soil usually for assisting in growing crops", is technically known as—
(A) water harvesting
(B) irrigation
(C) water recharging
(D) percolation
(E) None of these
Ans : (B)

16. As per the news published in major newspapers / journals henceforth the Credit Card holders will be able to access their credit card information though automated interactive voice response system over the phone instead of speaking to the staff. This decision of the banks/credit card companies will provide—
1. an additional hurdle to the customers as people feel comfortable in talking to the staff instead of talking to a machine.
2. an additional security to the customers as this does not allow any staff to handle any transaction directly.
3. some comfort to the banks as they will be able to reduce their staff strength.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) Only 1 and 3
Ans : (B)

17. The 34th National Game which were postponed several times are scheduled to be held in which of the following states ?
(A) Gujarat
(B) Kerala
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh
(E) Jharkhand
Ans : (E)

18. Waste Water generates which of the following gases which is more powerful and dangerous than CO2 ?
(A) Nitrogen
(B) Sulphur di-oxide
(C) Hydrogen
(D) Methane
(E) None of these
Ans : (D)

19. Which of the following days was observed as World Water Day 2010 ?
(A) 20th June
(B) 22nd July
(C) 22nd March
(D) 20th May
(E) None of these
Ans : (C)

20. Late Vinda Karandikar who died a few months back was a famous—
(A) Author
(B) Cine-Actor
(C) Sportsman
(D) Classical Singer
(E) Social Worker
Ans : (A)

21. As per the reports published recently the Govt. of India has decided to create a separate agency/body scrutinize all Foreign Direct Investments (FDIs) officially. Up till now the security screening was being done by the—
(A) Ministry of Foreign Affairs Govt. of India
(B) Reserve Bank of India
(C) Securities and Exchange Board of India
(D) Ministry of Finance, Govt. of India
(E) Ministry of Home Affairs Govt. of India
Ans : (E)

22. As per the news reports in various newspapers the USA has outlined some major policy goals to prevent the danger of nuclear terrorism. Which of the following is/are included in those policy goals ?
1. Convene a nuclear security summit within a year's time under the leadership of the USA.
2. A new agreement/pact should be introduced in place of present Nuclear Non-Proliferation Treaty (NPT).
3. Call for a global effort to secure all nuclear weapons at all vulnerable sites all over the world.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 1 and 3
(D) Only 2 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (E)

23. 'Indira Gandhi Canal' which is around 450 km long provide irrigation facility mainly to which of the following states ?
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Madhya Pradesh
(D) Gujarat
(E) Rajasthan
Ans : (E)

24. Former caption of the Indian Cricket team, Ajit Wadekar is conferred which of the following awards for the year 2010 ?
(A) Bharat Ratna
(B) Khel Shri Award
(C) Dronacharya Award
(D) Rajiv Gandhi Khel Ratna Award
(E) None of these
Ans : (E)

25. Who amongst the following is the director of the popular Hindi film "Oye Lucky ! Lucky Oye" ?
(A) Mani Ratnam
(B) David Dhavan
(C) Dibankar Banerjee
(D) R. Balakrishnan
(E) None of these
Ans : (C)

26. India recently signed an agreement to import Liquified Natural Gas (LNG) from a country which is the largest LNG producer and supplier of the world. Which is that country ?
(A) Kuwait
(B) Qatar
(C) Iran
(D) Saudi Arabia
(E) None of these
Ans : (B)

27. As a measure to help countries hit by global financial meltdown the RBI has purchased notes worth US $ 10 billion in terms of Special Drawing Rights from a World Organisation/agency. Which is this agency/organization ?
(A) Federal Reserve of U.S.A.
(B) Asian Development Bank
(C) World Bank
(D) International Monetary Fund
(E) None of these
Ans : (D)

28. Which of the following is not a public sector undertaking under the Ministry of Defence, Govt. of India ?
(A) Mazagaon Dock Ltd.
(B) Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd.
(C) Bharat Heavy Electricals Ltd.
(D) Hindustan Aeronautics Ltd.
(E) Bharat Earth Movers Ltd.
Ans : (C)

29. Which of the following states won the senior National Women's Football Tournament 2010 ?
(A) Manipur
(B) Assam
(C) Tamil Nadu
(D) Kerala
(E) Delhi
Ans : (A)

30. Which of the following is not a missile developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO) ?
(A) Shaurya
(B) Pinaka
(C) BrahMos
(D) Agni
(E) Nag
Ans : (A)

31. Which of the following declarations/treaties was adopted by the BRIC countries recently to promote Global Food Security ?
(A) Moscow Declaration
(B) Doha Treaty
(C) Delhi Declaration
(D) Kabul Treaty
(E) None of these
Ans : (A)

32. Which of the following statements represent(s) the main objective(s) of the revised National Health Policy–2002 of the Govt. of India ?
1. Increase Public expenditure from 0•9 per cent to 2 per cent of the GDP.
2. Setting up of Medical Grants Commission for funding new Govt. Medical and Dental colleges.
3. Mandatory two years rural posting before awarding the degree to Medical Graduates.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (E)

33. Which of the following metals is used for generation of nuclear Energy by most of the Nuclear Power Plants ?
(A) Zinc
(B) Platinum
(C) Uranium
(D) Nickel
(E) None of these
Ans : (C)

34. Indus Water Treaty is a pact on sharing of river water between India and—
(A) Bangladesh
(B) Pakistan
(C) Nepal
(D) Afghanistan
(E) Myanmar
Ans : (B)

35. The Union Cabinet recently cleared Prohibition of unfair Practices in Technical Medical Educational Institutes and Universities Bill 2010. As per the Bill which of the following will now be treated as a cognizable offence ?
(A) Accepting capitation fee from the students
(B) Running a private college
(C) Not allowing students to change their course in between
(D) Running a college without proper facilities
(E) None of these
Ans : (A)

36. Which of the following is/are considered a Renewable Source of Energy ?
1. Wind Energy
2. Solar Energy
3. Nuclear Energy
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (D)

37. Which of the following countries is not amongst the top ten in industrial production in the world during 2010 ?
(A) India
(B) Iran
(C) China
(D) France
(E) U.S.A.
Ans : (B)

38. Commonwealth Games 2010 are being organized in which of the following countries ?
(A) Australia
(B) South Africa
(C) Canada
(D) New Zealand
(E) India
Ans : (E)

39. Which of the following is not a banking related term ?
(A) Radiation
(B) Outstanding amount
(C) Benchmark Prime Lending Rate
(D) Explicit Guarantee
(E) Creditor
Ans : (A)

40. Insurance service provided by various banks is commonly known as—
(A) Investment Banking
(B) Portfolio Management
(C) Merchant Banking
(D) Bancassurance
(E) Micro Finance
Ans : (D)

41. Who amongst the following has recently taken over as the Chairman of the 19th Law Commission ?
(A) Mr. A. R. Lakshmanan
(B) Mr. P. V. Reddy
(C) Mr. Yashwant Sinha
(D) Mr. Ranjan Bharti Mittal
(E) None of these
Ans : (B)

42. Moortidevi Award is given for excellence in the field of—
(A) Classical dance
(B) Literature
(C) Classical music
(D) Cinematography
(E) Social service
Ans : (B)

43. Which of the following terms is used in the game of Cricket ?
(A) Love
(B) Tee
(C) Penalty stroke
(D) No Ball
(E) None of these
Ans : (D)

44. Which of the following awards is given by an agency of the United Nations Organization ?
(A) Normon Borloug Award
(B) Kalinga Prize
(C) Ramon Magsaysay Award
(D) Pulitzer Prize
(E) None of these
Ans : (B)

45. Which of the following countries won the Hockey World Cup 2010 ?
(A) Spain
(B) England
(C) India
(D) Australia
(E) None of these
Ans : (D)

46. Who amongst the following is the author of the English novel 'solo', which was given Commonwealth Writers' Prize 2010 ?
(A) Aamer Hussain
(B) Jonathan Tel
(C) Rana Dasgupta
(D) John Torrence Tate
(E) None of these
Ans : (C)

47. Mr. Surjit Patar who was awarded Saraswati Samman recently is a well known poet of—
(A) Hindi
(B) English
(C) Punjabi
(D) Urdu
(E) Bengali
Ans : (C)

48. Which of the following is the book written by Kiran Desai ?
(A) Higher than Everest
(B) A Passage to England
(C) Affluent Society
(D) All My Yester Years
(E) The Inheritance of Loss
Ans : (E)

49. Which of the following Trophies/cups is associated with the game of Hockey ?
(A) Durand Cup
(B) Santosh Trophy
(C) Rangaswami Cup
(D) Ranji Trophy
(E) K. D. Singh Babu Trophy
Ans : (C)

50. Sandra Bullock who was awarded Oscar recently is a famous—
(A) Actress
(B) Director
(C) Music Composer
(D) Screen play writer
(E) None of these
Ans : (A)





Return to question paper search

Next Question Paper: LIC Assistant Administrative Officers Exam., 2009

Previous Question Paper: Power plant instrumentation(1997 & 2003 course)

Related Question Papers:


Categories


Submit Previous Years University Question Papers and make money from adsense revenue sharing program

Are you preparing for a university examination? Download model question papers and practise before you write the exam.

Awards & Gifts
Active Members
TodayLast 7 Daysmore...

Online Members

Vellamji
More...
ISC Technologies, Kochi - India. Copyright © All Rights Reserved.