Resources » Articles/Knowledge Sharing » Entrance Exams

Solved MCQs for NDA ENTRANCE for CHEMISTRY SECTION


Posted Date: 20-Oct-2010  Last Updated:   Category: Entrance Exams    
Author: Member Level: Silver    Points: 4


SOLVED MCQs for NDA CHEMISTRY SECTION



SAMPLE MCQs for NDA CHEMISTRY
CHEMISTRY

MCQ- CHEMISTRY-NDA
1. Which of the following groups may contain a metalloid?

a. VIA
b. IA
c. II A
d. None of these
Answer- a
2. The most acidic among the following is:

a. P2O3
b. As2O3
c. Sb2O3
d. Bi2O3
Answer- c
3. The only metal which is liquid at 0° C is:

a. Sodium
b. Aluminum
c. Iron
d. Mercury
Answer- d

4. On descending a group, electropositive character of elements:

a. Remains the same
b. Increases
c. Decreases
d. None of these
Answer- b

5. Which of the following has maximum density?

a. B
b. Pb
c. Fe
d. Cu
Answer- b

6. With increase in atomic number in a period:

a. Electropositive character increases
b. Electropositive character decreases
c. Metallic character increases
d. The number of oxidation states that an element shows in its compound increases
Answer- b

7. Mercury is the only metal which is liquid at 0 ° C. This is due to:

a. High atomic weight
b. High vapour pressure
c. Very high ionization energy and weak metallic bond
d. Low ionization potential
Answer- c


8. Which of the following is not the characteristics of alkali metals?

a. High ionization energies
b. Highest reducing power in its period
c. Low melting point
d. Low electronegativity

Answer- a

9. Which of the following is paramagnetic?

a. K2O
b. KO2
c. H2O
d. Na2O2
Answer- b


10. Percentage of gold in Fool's gold is:

a. 90%
b. 30%
c. 0%
d. 10%
Answer- c

11. Aufabu law is not valid for:

a. Cu and Cr
b. Fe and Ag
c. Cu and Ar
d. Cr and Ar
Answer- a

12. Hydrogen may combine directly with:

a. Zinc
b. Calcium
c. Iron
d. Copper
Answer- b

13. Anomalous behavior of nitrogen is due to:

a. Ease of multiple bond formation
b. Small size and high electronegativity
c. Non-availability of d-orbital in valency shell
d. All are correct
Answer- d

14. The order of increasing reactivity of the halogens is:

a. F2, Cl2, Br2, I2
b. F2, Br2, Cl2, I2
c. I2, Br2, Cl2, F2
d. I2, Cl2, Br2, F2
Answer- c

15. Which one among the following has the highest first ionization energy?

a. Nitrogen
b. Carbon
c. Oxygen
d. Fluorine
Answer- d
16. Which one of the following has dipole moment?


a. CHCl3
b. CH2Cl2
c. CO2
d. CCl4
Answer- a
17. Which of the following have electrovalent, covalent and co-ordinate bond?

a. CuSO4.5H2O
b. FeCl3.H2O
c. BF3
d. CuCl2
Answer- a

18. Which one of the following has high melting and boiling points?

a. NCl3
b. AlCl3
c. CaCl2
d. CCl4
Answer- c
19. Which one of the following oxides is ionic?

a. MnO2
b. CrO3
c. Al2O3
d. P2O5
Answer- c

20. Which one of the following molecule is not an exception of octet rule?

a. IF7
b. PF5
c. CO2
d. BF3
Answer- c

21. Which of the following has maximum number of atoms?

a. 16g of O2
b. 4.4G of O2
c. 16g of CH4
d. 18g of water
Answer- c

22. Which of the following has highest boiling point?

a. 0.1 M of BaCl2
b. 0.1 M of H2O
c. 0.1 m of Nacl
d. 0.1 M C12H22O11
Answer- a
23. The volume occupied by 4.4 g of CO2 at STP is:

a. 0.1L
b. 22.4L
c. 0.224L
d. 2.24L
Answer- d
24. Number of electron present in 10 g of H2O is:

a. 6.02 X10²5 / 18
b. 6.023 X 10²² / 6
c. 6.023 X 10?23 / 6
d. None of these
Answer- a

25. Equivalent weight of crystalline oxalic acid is:

a. 126
b. 63
c. 90
d. 45
Answer- b
26. Molecular weight of a tribasic acid is M, its equivalent weight is:

a. M/6
b. M/3
c. M³
d. M
Answer- b

27. A metallic oxide contains 60% of the metal. The equivalent weight of the metal is:

a. 40
b. 12
c. 24
d. 48
Answer- b

28. 19.7 g of gold was recovered from a smuggler. How many atoms of gold were recovered (Au = 197)

a. 6.023 X10²³
b. 6.023 X 10²4
c. 6.023 X 10²5
d. 100
Answer- c
29. The equivalent weight of potassium chromate as an oxidizing agent in acidic medium is:

a. Half of its molecular weight
b. 1/3rd of its molecular weight
c. 2/3rd of its molecular weight
d. 1/6th of its molecular weight
Answer- b

30. The determination of vapour density of a substance is useful to determine

a. Equivalent weight
b. Boiling weight
c. Atomic weight
d. Molecular weight
Answer- d
31. Dry powder extinguishers contain:

a. Sand + baking soda
b. Sand
c. Sand + Na2CO3
d. Sand + K2CO3
Answer- a

32. Carbogen is a mixture of:

a. Oxygen + chlorine
b. Oxygen + carbon dioxide
c. Oxygen + carbon monoxide
d. None of the above
Answer- b
33. Carbon dioxide can oxidize:

a. Red hot silver
b. Red hot lead
c. Red hot iron
d. Red hot carbon
Answer- d

34. Which one of the following is a dibasic acid?

a. H3PO2
b. H2CO3
c. HNO3
d. None of these
Answer- b
35. An anhydride of carbonic acid is:

a. CO2
b. CO
c. C3O2
d. None of these
Answer- a
36. Anti-freeze is a mixture of:

a. Methyl alcohol and water
b. Ethyl alcohol and water
c. Acetic acid and water
d. Formic acid and water

Answer- b

37. Water is a highly effective coolant for a car engine because:

a. Evaporation of water produces lot of cooling
b. Water boils at a comparatively high temperature
c. Water has very high specific heat capacity
d. Water is a good conductor of heat
Answer- c

38. Which of the following gases is lighter than air?

a. Oxygen
b. Chlorine
c. Carbon Dioxide
d. Ammonia
Answer- d
39. The ozone layer is mainly damaged by:

a. Chloro-fluoro carbons
b. Methane
c. CO2
d. Sulphur dioxide
Answer- b

40. Temporary hardness of water can be removed:

a. By adding of Ca(OH)2
b. By adding CO2
c. By passing NaCl
d. By passing SO2

Answer-a
41. Application of nitrogenous manure to a plant causes:

a. Early flowering
b. Vigorous vegetative growth
c. Growth retardation due to toxity of NH3
d. Early fruiting
Answer- b

42. Which one has the highest percentage of nitrogen?

a. CaNO3
b. CAN
c. Urea
d. NH4NO3
Answer-c

43. Which of the following is a balanced fertilizer for plants?

a. Compost
b. Ammonium sulphate
c. Nitrates
d. Urea
Answer-a

44. Percentage of nitrogen in urea is:

a. 16%
b. 46.6%
c. 43%
d. None of these
Answer- b

45. Which of the following refers to "Green Manure"?

a. Growing leguminous crops and ploughing it
b. Putting farmyard manure
c. Applying slurry manure obtained from gobar gas plants
d. Putting NPK manure
Answer- c

46. The variety of coal having the highest carbon content is:

a. Peat
b. Lignite
c. Anthracite
d. Bituminous
Answer- c

47. Hybridization of carbon orbital in CO2 molecule is:

a. sp³
b. sp²
c. sp
d. none of these
Answer- c

48. Formation of coal from wood is:


a. Dearboxylation
b. Adsorption
c. Carbonization
d. None of these
Answer- c

49. Which form of following form of carbon is used in sugar industry?

a. Wood charcoal
b. Animal charcoal
c. Graphite
d. Lamp black
Answer- b

50. Which has the highest calorific value?

a. Producer gas
b. Coal
c. CO2
d. Coal gas
Answer- d
51. Reaction of fat and NaOH is called:

a. Oxidation
b. Saponification
c. Fermentation
d. Esterification

Answer- b

52. Toilet soap is a mixture of

a. Potassium salt of fatty acids
b. Calcium salt of fatty acids
c. Phenol and olive oil
d. Fatty acids and alcohol

Answer- b

53. Saponification of an oil or fat gives soap and:

a. Pentanol
b. Methanol
c. Glycerol
d. Ethanol
Answer- c

54. In the manufacture of glass, the addition of MnO2 gives:

a. Red color
b. Violet color
c. Pink color
d. Yellow color
Answer- b

55. Which variety of glass is used for manufacture of optical lenses?

a. Quartz
b. Ground glass
c. Flint glass
d. Sodium glass
Answer- c

56. Which one of the following type of glass has a layer of plastic?

a. Reinforced glass
b. Borosilicate glass
c. Safety glass
d. Ground glass
Answer- c

57. Etching of glass is based on:

a. Softening of glass over a wide range of temperature
b. Glass being a supercooled liquid
c. Solubility of glass in HF
d. All of the above
Answer- c

58. A major constituent of cement besides lime is:

a. Magnesia
b. Silica
c. Alumina
d. Iron oxide
Answer- b

59. Portland cement is manufactured by using:

a. Limestone, gypsum and alumina
b. Limestone, gypsum and sand
c. Limestone, clay and gypsum
d. Limestone, clay and stone
Answer- c

60. Pb3O4 is also called:

a. Sindhur
b. Red lead
c. Triplumbic lead
d. All of these
Answer- d

61. The oxidation state shown by hydrogen are

a. +1, -1, 0
b. +1 only
c. Zero only
d. -1 and +1
Answer- a

62. In an aqueous solution hydrogen will not reduce

a. Zn²?
b. Ag²?
c. Fe³?
d. Cu²?
Answer- a

63. Moist hydrogen cannot be dried over conc. H2SO4 because:
a. It decomposes by H2SO4
b. It can catch fire
c. It is reduced by H2SO4
d. It can oxidized by H2SO4
Answer- b
64. What is chalcogen?


a. Element with atomic no. 34
b. Element with atomic no. 16
c. Element with atomic no. 8
d. All of the above
Answer-d

65. Mixture of O2 and H2 is used as:

a. Welding torch
b. Rocket fuel
c. Oxidizing agent
d. Water gas
Answer-a
66. Which one of the following is not a basic oxide?

a. MgO
b. Na2O
c. CaO
d. SiO2
Answer- d

67. Nitrogen has no d-orbital in its valence shell and therefore it cannot:

a. Have covalency greater than 3
b. Form oxides with oxidation states greater than +3
c. Exhibit the oxidation state of +5
d. Exhibit orbital hybridization
Answer- a

68. Which of the following reagents can separate nitric oxide from nitrous oxide?

a. Tollen's reagent
b. Sodium nitroprusside solution
c. Ferrous sulphate solution
d. Nessler's reagent
Answer- c

69. Which of the following is obtained when N2 reacts with calcium carbide?

a. Calcium acetate
b. Calcium cyanamide
c. Calcium carbonate
d. Calcium cyanate
Answer- b

70. Oxidation of ammonia yields:

a. N2O5
b. NO
c. NO2
d. N2O
Answer- b

71. Amongst the trihalides of nitrogen, which one is least basic?

a. NCl3
b. NI3
c. NF3
d. NBr3
Answer- c
72. Which one of the following is amphiprotic in nature?

a. PO4³?
b. F?
c. Cl?
d. H2PO4²?
Answer-d

73. Which one of the following elements can displace hydrogen gas from dilute acids?

a. Copper
b. Gold
c. Aluminum
d. Silver
Answer- c

74. Which one of the following salts when dissolved in water makes the solution acidic?

a. Sodium acetate
b. Ferric sulphate
c. Sodium sulphate
d. Potassium nitrate
Answer- b
75. Which one is acidic salt?

a. Ba(NO3)2
b. Na2HPO4
c. NaCl
d. CuSO4
Answer- b

76. The reaction which takes place at the anode is:

a. Dissociation
b. Ionization
c. Reduction
d. Oxidation
Answer- d
77. Oxidation number of oxygen in ozone:

a. +2
b. -2
c. -6
d. 0
Answer- d

78. In haemoglobin, the iron is in oxidation state of:

a. +1
b. +2
c. +3
d. +4
Answer- b

79. The oxidation number of iron in Fe3O4 is:

a. 8/3
b. 2/3
c. +2
d. +3
Answer- a
80. Oxygen exhibits positive oxidation state in its compounds with:

a. Xenon
b. Chlorine
c. Platinum
d. Fluorine
Answer- d

81. Electromagnetic radiation with maximum wavelength is:

a. X-rays
b. Ultraviolet
c. Infrared
d. Radiowave
Answer- d
82. Neutron are present in all atoms except:

a. C
b. N
c. He
d. H
Answer- d
83. According to Bohr's theory of hydrogen, atom which of the following is quantized for an electron?

a. Acceleration
b. Angular momentum
c. Angular acceleration
d. Velocity
Answer- b

84. Which has the smallest wavelength?

a. Yellow color
b. Red color
c. Blue color
d. Violet color
Answer- d

85. The relation between energy of a radiation and its frequency was given by:

a. De-Broglie
b. Planck's
c. Rutherford
d. Bohr's
Answer- d
86. Which of the following laws deals with mass of reactants and products during a chemical reaction?

a. Law of conservation of mass
b. Law of definite proportions
c. Law of reciprocal proportions
d. Law of conservation of energy
Answer- a
87. Different proportions of oxygen in the various oxides of nitrogen prove the law of:

a. Constant proportions
b. Equivalent proportion
c. Conservation of matter
d. Multiple proportions
Answer- d

88. Equal masses of oxygen, hydrogen and methane are kept under identical conditions. The ratio of the volumes of gases will be

a. 1:16:2
b. 1:4:1
c. 1:1:1
d. 2:16:1
Answer- a
89. A gaseous mixture contains H2 and N2 in the ratio of 1:4 by weight, the ratio of the molecules is:

a. 1:4
b. 1:8
c. 7:2
d. 2:7
Answer- c

90. Equal volumes of all gases under same temperature and pressure contain equal number of molecules according to:

a. Boyle's Law
b. Graham's Law
c. Avogadro's Law
d. Charle's Law
Answer- c

91. The metallic core of lithosphere is called:


a. Siderophil
b. Aneophil
c. Atmophil
d. Lithophil
Answer- a

92. An azeotropic mixture is a mixture which has:

a. Maximum amount of components
b. Constant boiling point
c. All component has different boiling point
d. None of these
Answer-b
93. Iodine is separated from sand by:

a. Crystallization
b. Sublimation
c. Evaporation
d. Chromatography
Answer- b
94. The most abundant gas is:

a. Oxygen
b. Carbon dioxide
c. Nitrogen
d. Helium
Answer- c
95. Which one of the following is a compound?

a. Plaster of paris
b. CNG
c. Glass
d. Water gas
Answer- a
96. During fractional distillation, the substance with:

a. Higher boiling point is obtained first
b. Lowest melting point is obtained first
c. Lower boiling point is obtained first
d. Higher molecular weight is obtained first
Answer- a

97. Which of the elements do not have allotropic form?

a. Sulphur
b. Phosphorous
c. Oxygen
d. Nitrogen
Answer- d

98. Which of the following is a chemical change?

a. Rusting of iron
b. Heating of iron to red hot
c. Magnetization of iron piece
d. All of the above
Answer- a
99. An endothermic reaction is accompanied by:

a. Evolution of heat
b. Evolution of heat and water
c. Absorption of heat
d. None of the above
Answer- c

100. Which of the following substances undergo chemical changes on heating?

a. Silica
b. Lead nitrate
c. Platinum wire
d. Sodium chloride
Answer- b


Did you like this resource? Share it with your friends and show your love!




Responses to "Solved MCQs for NDA ENTRANCE for CHEMISTRY SECTION"

No responses found. Be the first to respond...

Feedbacks      

Post Comment:




  • Do not include your name, "with regards" etc in the comment. Write detailed comment, relevant to the topic.
  • No HTML formatting and links to other web sites are allowed.
  • This is a strictly moderated site. Absolutely no spam allowed.
  • Name:   Sign In to fill automatically.
    Email: (Will not be published, but required to validate comment)



    Type the numbers and letters shown on the left.


    Submit Article     Return to Article Index

    Awards & Gifts
    Active Members
    TodayLast 7 Daysmore...

    ISC Technologies, Kochi - India. Copyright © All Rights Reserved.