Quantitative Aptitude Practice Test for Banking Recruitment Exams


Looking for Quantitative Aptitude questions for bank recruitment exams? This article provides a list of commonly asked questions for banking exams in the arithmetic section. Answers to each question are also provided.

Quantitative Aptitude is the most important section in any banking exam. Here you have to make your calculations very fast to solve questions. Here I have submitted some important questions for the upcoming banking exams from the arithmetic section with a special emphasis on mensuration, profit and loss, percentage and age related problems.

1. A wire having length of 72 m cut into two pieces in such a way that one is 4/5th portion of the other. Find the length of the smaller piece of the wire?


a) 32 b) 57.6 c) 14.4 d) 40 e) none of these
Ans: a)

2. The ratio of the perimeters of two squares is 1: 3. Find the ratio of their areas.


a) 2:9 b) 9: 1 c) 1:9 d) 3:1 e) none of these
Ans: c)

3. The difference between the compound interest and the simple interest earned at the end of second year on a sum of money at the rate of 10% per annum is Rs. 40. What is the sum in Rs.?


a) 4000 b) 2000 c) 1000 d) data inadequate e) none of these
Ans: a)

4. If in a rectangular field only the length is increased by 35% , and the breadth remains the same, then what is the percentage change in its area?


a) 65 % b) can't be determined c) 35% d) less than 35 % e) more than 35 %
Ans: c)

5. When the demand of a certain commodity increases by 12% the shop keeper increases its price by 10%. Find the effect of on his sales revenue in percent.


a) 22 % b) 20.8 % c) 23.2% d) Can't say e) none of these
Ans: c)

6. Six years earlier the ratio of the ages of Ram and Shyam was 6:5. Four years hence the ratio will be 11:10. Find the present age of Shyam.


a) 20 yrs b) 25 yrs c) 18 yrs d) 16 yrs e) none of these
Ans: d)

7. The difference of selling prices of a table on profits of 4% and 6 % is Rs. 3. Find the cost price of the table.


a) 100 b) 120 c) 150 d) 450 e) none of these
Ans: c)

8. What is the area of a circle whose circumference is 44 cm?


a) 154 cm 2 b) 110 cm 2 c) 44 cm 2 d) can not be determined e) none of these
Ans: a)

9. One seventh of one ninth of a number is 25. What is the number?


a) 1625 b) 1225 c) 1575 d) 1100 e) none of these
Ans: c)

10. The profit earned after selling an article for Rs. 1754 is the same as the loss incurred after selling the article for Rs. 1492. What is the cost price of the article in Rs.?


a) 1623 b) 1523 c) 1689 d) 1589 e) none of these
Ans: a)

11. Shilpa spent Rs. 44668 on her air tickets, Rs. 56732 on buying gifts for the family members and the remaining 22 % of the total amount she had as cash with her. What was the total amount in Rs?


a) 28600 b) 130000 c) 101400 d) 33800 e) none of these
Ans: b)

12. The sum of the circumference of a circle and the perimeter of a rectangle is 132 cm. The area of the rectangle is 112 sq. cm and its breadth is 8 cm. what is the area of the circle?


a) 616 sq cm b) 540 sq cm c) 396 sq cm d) can not be determined e) none of these
Ans: d)

13. The cost of 5 kg of apple is equal to the cost of 12 kg of rice. The cost of 3 kg flour is equal to 1 kg of rice. The cost of 1 kg of flour is Rs. 17.50. What is the total cost of 3 kg of apple, 2 kg of rice and 4 kg of flour together?


a) 543 b) 527 c) 563 d) 120 e) none of these
Ans: d)

14. 18 children can do a piece of work in 12 days. How many children would be required to do the same work in 8 days.?


a) 12 b) 18 c) 27 d) 24 e) none of these
Ans: c)

15. The product of two successive numbers is 9506. What is smaller of the two number?


a) 96 b) 97 c) 98 d) 99 e) none of these
Ans: b)

16. In a class of 65 students and 4 teachers, each student got sweets that are 20 % of the total of students and each teacher got sweets that are 40% of the total number of students. How many sweets were there?


a) 845 b) 897 c) 949 d) 104 e) none of these
Ans: c)

17. A train covered a distance of 1235 km in 19 hrs. Also the average speed of a car is four fifths the average speed of the train. How much distance will the car cover in 22 hours?


a) 1234 km b) 1144 km c) 1134 km d) 1244 km e) none of these
Ans: b)

18. The ratio of the present ages of Sita and Geeta is 3:4. ten years ago the ratio of the ages was 4:7. What will be Sita's age after 5 years?


a) 18 years b) 24 years c) 23 years d) 29 years e) none of these
Ans: c)


Related Articles

Baroda Gujarat Gramin Bank (BGGB) result 2013 & 2011 for Office Assistant

Baroda Gujarat Gramin Bank (BGGB) 2013 for Office Assistant short listed candidate Interview list from official link can be found here. Recently BGGB has released interview list for the post of Office Assistant for earlier announcement on recruitment notification from it. You can also get here detail on Baroda Gujarat Gramin Bank Officer Result 2011. BGGB 2013 recruitment Interview Date and Address detail can be found here.

More articles: Bank Test Questions

Comments

Author: Partha Kansabanik09 Feb 2017 Member Level: Diamond   Points : 2

I have gone through the article. The author has given eighteen questions on arithmetic and mensuration. Although these types of questions are quite common in the quantitative aptitude section of various competitive examinations, the author has merely mentioned the correct alternative (answer) in respect of each of the question. She has not indicated the process by which the problem can be solved. I wonder how this would help the aspirants, especially those who are not from mathematics background, or who have forgotten the basic concepts of arithmetic and mensuration.
I sincerely hope that the author would write similar useful articles in future and also elaborate the mathematical processes involved in respect of the problems. I thank the author for attempting to help the Government job aspirants.



  • Do not include your name, "with regards" etc in the comment. Write detailed comment, relevant to the topic.
  • No HTML formatting and links to other web sites are allowed.
  • This is a strictly moderated site. Absolutely no spam allowed.
  • Name:
    Email: