17 Assorted questions on Protista


This article describes about the 17 assorted questions on Protista.

17 Assorted questions on Protista.

It is a well noted trend that a lot of questions appearing for competitive medical exams are heavily imbibed from very old NCERT textbooks as well as out-of-syllabus. This series of questions are prepared keeping in mind the extra portions and one-words that frequently come up for the A.I.P.M.T. Prelims, Kerala P.M.T., J.I.P.M.E.R. and also for the A.I.I.M.S. Examinations. I hope this helps you to get some additional useful information.

Self evaluation M.C.Q. Examination:
One question carries 4 marks if correct. If wrong the examinee is awarded -1 marks. There will be no marks for unattempted questions.

Maximum Marks:68
Pass Marks :34
Total time :17 minutes

1. Protista is the connecting link between which groups?
a. Monera and Fungi
b. Monera and Animals
c. Monera and plants
d. Monera and virus

Ans: b

2. Which group is known as 'Jewels of Plant Kingdom'?
a. Chrysophytes
b. Fungi
c. Protists
d. Euglenoids

Ans: a

3. Which group has got lipids capable of storing light?
a. Protists
b. Sporozoans
c. Euglenoids
d. Diatoms

Ans: d

4. Which among the following indicates pertroleum presence?
a. dinoflagellates
b. Chrysophytes
c. Slime moulds
d. Protozoans

Ans: b

5. 'Whorling whips' are the nickname of which group?
a. Euglenoids
b. diatoms
c. Red algae
d. dinoflagellates

Ans: d

6. Which is the only colourless animal-parasite among dinoflagellates?
a. Notiluca
b. Ceraium
c. Gonyaulux
d. Blastodium

Ans: d

7. Which is known as 'Fire algae' due to the phosphoresence activity?
a. Notiluca
b. Gonyaulux
c. Plasmodium
d. Blastodium

Ans: a

8. The only dinoflagellate which shows sexual reproduction?
a. Notiluca
b. Nematodium
c. Ceratium
d. Blastodium

Ans: c

9. Pellicle is present in _______ andis made of ________.
a. Diatoms, sugars
b. Diatoms, proteins
c. Euglenoids, sugars
d. Euglenoids, proteins

Ans: c

10. The red pigment that represents the eyespot in Euglenoids is made of________
a. Astaxanthin
b. Protoxanthin
c. Xanthophyll
d. Chorophyll

Ans: a

11. Euglna stores carbohydrates in the form of______________?
a. Amylopectin
b. Paramylum bodies
c. Paramylon
d. both (b) and (c)

Ans:d

12. 'Palmella stage' is present in which of the following?
a. Algae
b. Euglena
c. All of the above
d. None of the above

Ans: c

13. Which group is known as the 'consumer-decomposer' protists?
a. Slime moulds
b. Euglenoids
c. Amoeboids
d. Sporozoans

Ans: a

14. The plasmodium of a slime mould secretes_______
a. lime
b. tanin
c. resin
d. silica

Ans: a

15. Macrocyst formation represents:
a. Asexual reproduction
b. Sexual reproduction
c. Vegetative reproduction
d. None of the above

Ans: b

16. Acellular Slime moulds mulitply by a method known as_______:
a. Plasmotomy
b. Binary fission
c. Spore formation
d. Non of the above

Ans: a

17. Cellular Slime moulds reproduce by________.
a. Plasmotomy
b. Binary fission
c. Spore formation
d. Non of the above

Ans: b


Related Articles

Right of children to free and compulsory education act 2009

This article includes the salient feature of Right of children to free and compulsory education act 2009. I have discussed some of the important points of RTE act for quick reference. This article will immensely help all teachers, students and parents of India.

Importance of a teacher in the society and information of education

In this resource, I have specified the importance of teacher. State government of Andhra Pradesh has introduced Teacher Eligibility Test(TET) to provide qualitative teachers regarding to Right to Education act(RTE). I have given some rules regarding to RTE in this article. In this article, one can find the details of coming DSC also. I have mentioned the loss of education to students during the period of strike by teachers.

Right To Education Act And Privatization Of Schools

Here in this article the author discusses about the Right to education act and privatization of schools in India. In India giving education to the students or getting education by the students have become a problem. The government wants to make schooling as compulsory for all children upto the age of 14. Government finds it difficult to meet this requirement with the existing schools. Therefore it permits more private schools in our country. Will the right to education and privatization go together.

More articles: RTE

Comments

Guest Author: Mudasir Irfan Dar08 Feb 2017

Pellicle of euglenoids is made up of protein as major constituent with some sugars. With due regards, therefore answer of Q9 should be as"d" instead of "c". Please check it and rectify the error.



  • Do not include your name, "with regards" etc in the comment. Write detailed comment, relevant to the topic.
  • No HTML formatting and links to other web sites are allowed.
  • This is a strictly moderated site. Absolutely no spam allowed.
  • Name:
    Email: