Download Model question papers & previous years question papers

Posted Date: 31 Jul 2009      Posted By:: Dr.Puneet Potdar    Member Level: Gold  Points: 5 (₹ 1)

2008 All India Institute of Medical Sciences Medical M.D Physiology AIIMS University Question paper



Course: M.D Physiology   University/board: All India Institute of Medical Sciences





Physiology

10.NITROGEN NARCOSIS IS CAUSED DUE TO?
A. INCREASED SUSCEPTIBILITY OF NEURONS FOR NITROGEN
B. NITROGEN INHIBITS DISMUTASE ENZYME
C. DECREASE IN OXYGEN FREE RADICALS
D. INCREASED PRODUCTION OF NITROUS OXIDE
ans-a

11. CSF PRESSURE DEPENDS PRIMARILY UPON?
A.RATE OF FORMATION FROM CHOROID PLEXUS
A. RATE OF ABSORPTION
C. CEREBRAL BLOOD FLOW
D. BLOOD PRESSURE
ans-b

12.ALL ARE NON FUNCTIONAL PLASMA ENZYMES EXCEPT?
A. LIPOPROTEIN LIPASE
B. HORMONE SENSITIVE LIPASE
C. ALKALINE PHOSPHATASE
D. PROSTATE SPECIFIC PHOSPHATASE
ans-a

13.MAXIMUM POST PRANDIAL MOTILITY IS SEEN IN?
A. ASCENDING COLON
B. DESCENDING COLON
C. SIGMOID COLON
D. TRANSEVERSE COLON
ans-c

14. VAGAL STIMULATION OF HEART CAUSES?
A. INCREASED HR
B. . INCREASED RR INTERVAL
C. . INCREASED CARDIAC OUTPUT
D. . INCREASED FORCE OF CONTRACTION
ans-b

15. TRUE ABOUT WEBER FESCHNER LAW?
A. GRADATIONS OF STIMULUS STRENGTH ARE DISCRIMINATED APPROXIMATELY IN PROPORTION TO
THE LOGARITHM OF THE STIMULUS STRENGTH
B.
C.
D.
ans?

16.CELLS PRESENT IN CEREBRAL CORTEX ARE ALL EXCEPT?
A. BIPOLAR CELLS
B. PURKINJE CELLS
D. GOLGI CELLS
D. GRANULE CELLS
ans-a

17. WHICH DOES NOT LIES IN MEDULLA?
A. COLLECTING DUCT
B. JG APPARATUS
C. VASA RECTA
D. LOOP OF HENLE
ans-b

18.MINERALOCORTICOID RECEPTORS ARE PRESENT IN ALL EXCEPT?
A. LIVER
B. GLOMERULAR TUBULES
C. COLON
D. HIPPOCAMPUS
ans-a

19. WHICH IS TRUE?
A. CLEARANCE OF A SUBSTANCE IS GREATER THAN GFR IF TUBULAR SECRETION OCCOURS
B. CLEARANCE OF A SUBS IS ALWAYS INCREASED IF THERE IS TUBULAR SECRETION
C. DESCENDING LOH HAS HYPOTONIC URINE
D. DESCENDING LOH IS PERMEABLE TO SOLUTES
ans-a

20. MEAN CIRCULATING FILLING PRESSURE IS?
A. DIFFERENCE BETWEEN CENTRAL VENOUS PRESSURE AND CENTRAL ARTERIAL PRESSURE
B. MEAN ATRIAL PRESSURE
C. ARTERIALPRESSURE TAKEN JUST AT THE POINT WHEN HEART STOPS BEATING
D. DIFFERENCE BETWEEN SYSTEMIC AND PULMONARY ARTERIAL PRESSURE
ans-c

21.WHICH IS TRUE ABOUT PRESYNAPTIC INHIBITION?
A. OCCOURS DUE TO HYPERPOLARISATION OF PRESYNAPTIC MEMBRANE
B. OCCOURS DUE TO INHIBITION OF RELEASE OF NEUROTRANSMITTER FROM PRESYNAPTIC
TERMINAL
C. PRODUCES ACTION POTENTIAL
D.
ans-B

22.CIRCADIAN RHYTHM IS CONTROLLED BY?
A. SUPRACHIASMATIC NUCLEUS
B. MEDIAN EMINENCE
C. PARAMEDIAN NU
D. SUPRAOPTIC NUCLEI
ans-a





Return to question paper search

Next Question Paper: AIIMS

Previous Question Paper: AIIMS

Related Question Papers:


  • AIPG


  • AIPG


  • AIPG MD PAEDETRICS 2009


  • AIPG MS SURGERY 2009


  • AIPG MD MEDICINE 2009


  • Categories


    Submit Previous Years University Question Papers and make money from adsense revenue sharing program

    Are you preparing for a university examination? Download model question papers and practise before you write the exam.


    Looking for University or College admissions in India for 2019 - 2020 academic year?

    APPLY NOW
    Top Contributors
    TodayLast 7 Daysmore...

    Awards & Gifts
     
    SpiderWorks Technologies Pvt Ltd, Kochi - India. © All Rights Reserved.