SBI CLERK GENERAL KNOWLEDGE (BOOKS & AUTHOR) PART 3




20. Sirr-i-Akbar was the Persian translation of fifty-two Upanishads by which son of shah Jahan?
ANS - Dara Shikoh

21.In "The Travels of Gulliver", what is the first things two Lilliputians discuss when they meet in the morning?
ANS - The health of the sun

22."The man who knew infinity" is the biography of
(a) Rene Descartes (b) Stephen Hawking
(c) Albert Einstein (d) S. Ramanujan
ANS (d)

23.What was the original name of 'Alice in Wonderland' when Lewis Carroll first showed it to novelist Henry Kingsley in 1863?
ANS - Alice's Adventures Underground

24. The author of the book "Waiting for the Mahatma" is
(a) R.K Narayan (b) N.A Palkhiwala
(c) Amrita Pritam (d) M. Malgonkar
ANS (a)

25. Under the patronage of which ruler of the Javanese house of Mataram, was the epic poem 'Arjuna vivaha' written?
ANS - King Airlangga

26. To whom, in his own words, did Rudyard Kipling dedicate his collection, 'Plain Tales From the Hills'?
ANS - To the wittiest woman in India

27. 'Beyond the Last Blue Mountain' is R.M Lala's biography of which Indian?
ANS - J. R. D. Tata

28. Which of Agatha Christie's books was the first to be serialised in the Evening News under the title 'Anna the Adventure'?
ANS - The Man In The Brown Suit

29. Who has authored the book A Brief History of Time?
(a) Carl Sagan (b) Issac Asimov
(c) John Gribbin (d) Stephen Hawking
ANS (d)

30. The book 'Living with Honour' is written by
(a) Arundhati Roy (b) Shiv Khera
(c) Pramod Batra (d) Vikram Seth
ANS (b)

31. The book 'Cricket My Style' is written by
(a) Sunil Gavaskar (b) Sachin Tendulkar
(c) Kapil Dev (d) Mohinder Amarnath
ANS (c)

32. Who wrote the book 'The Book of Indian Birds'
ANS - Dr. Salim Ali

33. 'Economic History of India' was written by
ANS - R. C. Dutt

34.The oldest of the vedic literature is
(a) Sama Veda (b) Yajur Veda
(c) Rig Veda (d) Atharva Veda
ANS (c)

35. 'Leelavathi' the famous sanskrit grantha is a book on
ANS - Mathematics

36. Who is the author of ˜An Equal Musicâ (1999)
ANS - Vikram Seth

37. Who wrote the poem ˜Passage to India in 1871
ANS - Walt Whitman (American Poet)

38. Who is the author of the book ˜The Canterbury Tales
ANS - Geoffrey Chaucer

39. Who is the author of the book ˜Anna Karenin
ANS - Leo Tolstoy


Related Articles

How to apply for SBI Global Ed-Vantage loan for UG, PG, Ph.D. studies abroad

Want to avail of educational loans to study engineering in a foreign country? SBI has launched the SBI Global Ed-Vantage loan scheme for Indian students to study abroad in USA, UK, Canada, Australia, Europe, Singapore, Japan and Hong Kong. This article provides complete information about the loan application process and the academic streams, including engineering, for which students can avail of the loan.

How to register online for SBI debit card FreedomRewardz program

Want to know the registration process for the SBI freedom rewards program? Need details on how to get great deals and discounts through SBI freedom rewardz points' redemption? This article provides complete information about the unique SBI FreedomRewardz program for debit card holders in India and abroad.

More articles: Thor Knowledge SBI

Comments

No responses found. Be the first to comment...


  • Do not include your name, "with regards" etc in the comment. Write detailed comment, relevant to the topic.
  • No HTML formatting and links to other web sites are allowed.
  • This is a strictly moderated site. Absolutely no spam allowed.
  • Name:
    Email: